RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljesmurt Frp-opptur

Sist oppdatert:
Frps oppslutning vokser i takt med størrelsen på oljefondet, men minst like viktig er partiets klare standpunkt i innvandringsdebatten.
Nok en gang har Fremskrittspartiet vokst seg sterke på meningsmålingene. På en måling gjennomført for Bergens Tidende fosset Frp fram fra 27,1 prosent i februar til 31,8 prosent nå. Dermed ble Fremskrittspartiet landets største parti .

Frp er det partiet som har profilert seg sterkest på å svi av mer av oljefondet. Hver nordmann har godt over 300.000 oljekroner "på bok", og Frp-leder Siv Jensn ønsker at det norske folk skal få ta del i den økte rikdommen.

Flere av partiets representanter har tidligere tatt til orde for å bryte handlingsreglen og bruke en større del av oljeformuen på prosjekter som veibygging, helse og eldreomsorg.

Samtidig mener de andre partiene, med regjeringspartiene i spissen, at man må holde på handlingsregelen, som sier at vi ikke kan bruke mer enn fire prosent av avkastningen av fondet årlig. Resten skal rett inn på bok.

Oljesmurt opptur...

Professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrott, mener partiets ønske om å bruke mer av oljefondet, er en viktig årsak til oppslutningen. Ifølge Bergens Tidende mener han det blir lagt merke til at Siv Jensen vil bruke av oljepengene for å få "full fart på Norge".

- Hvor viktig er Frps ønske om å bruke mer av oljefondet for partiets oppslutning?

- Det er nok en sak som har bidratt til at partiet ligger der det gjør. Det tror jeg, sier professor og valgforsker Henry Valen til iMarkedet.no.

Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Frode Berglund, viser til at Frp har profilert seg sterkt på helse og eldre, et felt som nå avdøde John Alvheim bidro til å "ta fra Arbeiderpartiet".

- Det bildet som formidles i media er at det står dårlig til med helsevesenet, men vi har penger på bok. Du får den følelsen av at det er oppgaver som må løses. De andre partiene vil ikke bruke oljepengene, men det vil Frp, sier Berglund til iMarkedet.no.

- Så Frps oppslutning har vokst i takt med størrelsen på oljefondet

- Det har helt klart mye for seg, men det er vanskelig å måle det, mener Berglund.

... men innvandring er viktigst

Henry Valen tror imidlertid partiets standpunkt i innvandringsdebatten er viktigst for oppslutningen over tid.

- Disse karikaturtegningene av profeten, er nok den saken som har mobilisert kraftigst støtte til dette partiet. Det er nok den viktigste årsaken til veksten.

- Kan denne oppslutningen holde seg?

- Det er ikke godt å vite, svarer Valen, som viser til at partiet har vært størst på målingene tidligere også, uten at det har gitt utslag over tid.

- Det var en periode de lå veldig høyt, og var det største partiet en stund før valget, men kun noen måneder. Det er litt for tidlig å si om dette er stabilt, sier valen til iMarkedet.no.

Berglund viser også til at Fremskrittspartiet i stor grad har gått fra å være et ungdomsparti til å bli et parti som favner vidt.

- Man var lenge enig i at partiet ville være en døgnflue. De var i stor grad et protestparti og et ungdomsparti, men greide å fri seg fra ungdomsprofilen på 90-tallet. De står veldig sterkt blant eldre som synes at eldreomsorg og helse er viktige saker, forteller Berglund.

- De har blitt et vanlig parti, ikke bare protrestparti, men samtidig målbærer de fortsatt protest. Det gjør at de er det eneste partiet som ennå ikke har vært i regjering, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere