*Nettavisen* Nyheter.

Oljesøl farlig for SVs valgkamp

Erik Solheim Foto: Arild J. Waagbø

SV vil bruke oljekatastrofen i valgkampen. Men det kan bli en farlig bumerang for miljøvernminister Erik Solheim.

10.08.09 06:08

Flere kommentatorer og Natur og Ungdom tror at oljesølet utenfor Telemark kan brukes mot oljeutvinning i Lofoten.

Det kan være riktig, men da har de glemt at partiet har hatt miljøvernministeren de siste fire årene.

Etter Server-utslippet ved Fedje har den dårlige oljevernberedskapen stått på dagsorden uten at stort har skjedd, og da spørs det hvor velegnet oljesøl er i valgkampen for noen av de rødgrønne partiene.

Formelt er det fiskeriminister Helga Pedersen som har ansvaret for Kystverket og dermed oljevern langs norskekysten.

All erfaring tilsier at de første minuttene og timene etter et havari er de viktigste for å begrense utslippet. Reaksjonstiden avhenger av organisering, hvor tett depotene ligger langs kysten og om Kystverket har overvåkingsfly og raske båter med oljevernutstyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oljesøl fotografert av Kystverket.

Dette feilet ved Server-utslippet, og konsulentfirmaet Norconsult foreslo en rekke forbedringer i sin rapport. Fremdeles gjenstår mange av tiltakene, og det ansvaret må fiskeriministeren og miljøvernministeren dele.

Norge har ikke hatt et vesentlig utslipp fra oljeutvinningen siden Bravo-utblåsningen på 70-tallet, mens vi har mange titalls grunnstøtinger og havarier langs kysten hvert eneste år. Nettopp den travle innseilingen til Brevik skulle være et av de enkleste områdene å sikre med travel kysttrafikk inn til industrianleggene i Bamble - og et sammenhengende belte med badestrender og naturvernområder utenfor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kilde: Kystverket

Når et minimalt utslipp i nærheten av et stort befolkningssenter kan skape så stor ødeleggelse, bør det ringe noen klokker. Saken egner seg i valgkampen, men spørsmålet er hva partiene vil gjøre med oljevernberedskapen langs norskekysten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.