RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljet shippingopptur

Sist oppdatert:
Oslo Børs viste muskler og seilte videre på gode shippingaksjer og sterk oljepris.
Oljeaksjene fikk en opptur på en sterk dag på Oslo Børs denne dagen. Oljeprisen var over 70 dollar fatet denne dagen på økt bekymring rundt Iran atomprogram og skuffende oljelagre i USA. Nord-Koreas flørt med langdistanse raketter fikk spekulanter til å søke til dollaren som en trygg havn. En dollar kostet 6,33 kroner da Oslo Børs stengte.

Hovedindeksen steg 1,46 prosent til 359,07 poeng.

Norsk Hydro var populær denne dagen og ble den mest omsatte aksjen. Aksjekursen steg 1,94 prosent til 158 kroner, men var langt sterkere tidligere på dagen. De svenske meglerhusene Fischer Partners Fondskommision, Neonet Securities og Handelsbanken Stockholm sto bak

Investorene kastet seg også over Statoil-aksjene denne dagen, og sender kursen opp 3,51 prosent til 162 kroner. Det var spesielt de amerikanske meglergigantene Morgan Stanley og JP Morgan var de største nettokjøperne.

DNO falt tilbake fra en langt sterkere start på dagen, men klarte så vidt slutt i pluss. Aksjen endte opp 0,82 prosent til 12,30 kroner. Boringen ved en ny brønn i Nabrajah har begynt etter at det lille norske oljeselskapet med partnere har hatt problemer med tidligere brønner. Denne gangen prøver de seg ved brønnen Nabrajah-11 og de har kommet 742 meter ned siden oppstarten 16. juni.

Altinex endte uforandret på 1,23 kroner. Pareto, Danske Bank og Kaupthing var de største nettokjøperne, mens First, Netfonds og DnB NOR Markets var de største selgerne.

Norsk Hydro var i det gavmilde hjørnet denne dagen og delte ut riggkontrakter for rundt 9 milliarder kroner. Den største kontrakten gikk til den amerikanske riggiganten Transocean som har fått oppdrag verdt rundt 6 milliarder kroner. Dette gir dagrater på rundt 475.000 dollar over fire år for boreskipet som er under bygging, mens boreriggen Henry Goodrich fikk 350.000 dollar over to år.

Fred. Olsen Energys halvtnedsenkbare borerigg Bideford Dolphin har fått en intensjonsavtale verdt omkring 2,9 milliarder kroner. Det gir en dagrate på 420.000 dollar pr. dag gitt dagens dollarkurs.

FOE endte opp 6,80 prosent til 259 kroner. Prosafe steg hele 6,21 prosent, mens Acergy endte opp 3,13 prosent.

Dagens slutninger bekrefter at riggratene på norsk sokkel er på full fart opp. Kravet til riggene fortsetter og dette er med på å presse ratene opp. Les mer her om riggratene på norsk sokkel

Golden Ocean Group steg 9,94 prosent, og toppet dermed vinnerlisten. Tørrbulkratene er på vei opp igjen, og dette smitter også over på Jinhui Shipping, som er opp 2,37 prosent.

Green Reefers endte opp hele 9,01 prosent på svært liten omsetning i aksjen.

Den siste tiden har det vært stor interesse for tankrederiet Frontline. Aksjene stiger 6,83 prosent til 234,50 kroner etter at John Fredriksen og Tor Olav Trøim har begynt å få troen på tankmarkedet igjen. Duoen har kjøpt henholdsvis 100.000 og 50.000 aksjer i Frontline igjen.

Den siste tiden har stortankratene begynt å nærme seg 100.000 dollar pr. dag, men nå tror Fredriksen og Trøim at det er bare begynnelsen på en større oppgang.

- Vi tror vi vil komme til å se et meget sterkt tredje kvartal og fjerde kvartal med VLCC-rater over 200.000 dollar pr. dag i fjerde kvartal, sa Trøim.

Storebrand fikk seg en opptur på 6,30 prosent til 63,25 kroner.

Int. Gold Exploration falt tilbake ettersom spekulantene begynner å bli utålmodige. Selskapets ledelse har vært på roadshow og flere har spekulert i at det vil komme noe nytt fra selskapet. Dette har bidratt til å sende kursen opp i forkant av presentasjonene, men torsdag var tålmodigheten slutt hos flere av spekulantene. Det er ikke kommet noen nyheter i etterkant av selskapets presentasjoner. IGE-aksje ble dagens taper med en nedgang på 14,67 prosent til 3,84 kroner.

Pan Fish fikk seg en knekk etter gårsdagens oppgang og endte ned 2,37 prosent. Cermaq falt 1,47 prosent, mens Lerøy Seafood endte ned 1,26 prosent.

Svak start i USA

Aksjene på Wall Street har fått en svak start på dagen og alle nøkkelindeksene faller like etter at handelen åpnet på børsene i New York. Investorene har igjen fokus på neste ukes rentemøte.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,15 prosent til 11.062,97 poeng. Aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen er ned 0,15 prosent til 1.250,35 poeng.

Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen faller 0,04 prosent til 2.140,40 poeng.

Torsdag neste uke samler Ben Bernanke sammen troppene til et nytt rentemøte. Markedet har allerede inndiskontert en renteoppgang, mens det er ordlyden som kommer fra FED i forbindelse med rentemøtet alle er spente på. Den amerikanske sentralbanken har vært noe tvetydige til rentens nære fremtid og dette har ført til at aksjemarkedet nå.

Økte renter er dårlig nytt for de som velger å spare i aksjer. Avkastningskravene blir strengere ettersom alternativene med mindre risiko gir mer penger tilbake.

Dollaren styrker seg igjen mot de viktigste valutaene. I går viste euroen og yenen i Japan styrke etter at det kom klare signaler om renteøkninger i disse områdene. I dag søker spekulantene etter en trygg havn som følge av at Nord.-Korea kan være klare til å teste ut langdistanse raketter.

Et offisielt møte mellom de øverste lederne i Sør-Korea og Nord-Korea ble avlyst på grunn av den spente situasjonen mellom landene.

Tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd økte med 11.000 i forrige. Dermed er økningen blant antallet første gangsøkende på det høyeste nivået på fire uker. I forrige uke møtte 308.000 nye arbeidssøkende opp for å motta arbeidsledighetstrygd for første gang.

Flatt på Wall Street

Optimismen kom i går tilbake på Wall Street etter at flere av tungvekterne overgikk forventingene i markedet. Resultatsesongen er i startgropen og markedet følger nøye med utviklingen til selskapenes inntjening.

De amerikanske aksjefuturene indikerer en flat åpning på Wall Street i dag. Dow Jones Indicative faller 0,35 prosent, men gir ikke en nøyaktig indikasjon på hvilken retning industriindeksen kommer til å få.

Den teknologitunge Nasdaq-futuren faller 0,05 prosent, mens aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen ligger an til å starte dagen helt flatt.

Antallet nye søkende til arbeidsledighetstrygd økte med 11.000 i forrige uke. Dermed møtte hele 308.000 nye førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA.

Oljen viser muskler

Hovedindeksen er ved lunsjtider opp 2,65 prosent til 363,28 poeng.

Oljeprisen har styrket seg utover torsdagen og nærmer seg igjen 70 dollar. Et fat nordsjøolje med levering i august passerte tidligere på dagen 70 dollar, men faller tilbake til 69,83 dollar ved lunsjtider. Skjerpet tone mellom USA og Iran gjør at markedet igjen sender prisen på det sorte gullet. I tillegg var gårsdagen oljelagre noe svakere enn ventet.

Drivstofflagrene var ikke like fulle som markedet hadde forventet, og dette fører til at drivstoffprisene steg umiddelbart 3 prosent i den amerikanske elektroniske handelen. Råoljeprisen reagerte med å stige en dollar pr. fat. Kjøresesongen er i gang for fullt i USA og mye bilbruk fører til økt drivstofforbruk. Dermed følger oljemarkedet nøye med hvordan drivstofflagrene utvikler seg fra uke til uke.

En dollar koster samtidig 6,29 kroner og fortsetter dermed å styrke mot de sammenlignbare valutaene.

Norsk Hydro er den mest omsatte aksjene ved lunsjtider og stiger 4,52 prosent til 162 kroner. Den sterke oljeprisen sammen med økte aluminiumspriser fører til at investorene igjen er interessert i å kjøpe Hydro-aksjer.

Investorene kaster seg også over Statoil-aksjene denne dagen og sender kursen opp 4,79 prosent til 164 kroner.

DNO følger etter med en oppgang på 4,92 prosent til 12,80 kroner. Boringen ved en ny brønn i Nabrajah har begynt etter at det lille norske oljeselskapet med partnere har hatt problemer med tidligere brønner. Denne gangen prøver de seg ved brønnen Nabrajah-11 og de har kommet 742 meter ned siden oppstarten 16. juni.

Altinex klarer ikke følge oppgangen til de større oljeselskapene, men stiger likevel 1,63 prosent til 1,25 kroner. Skeptikerne i meglerhuset Kaupthing er den største nettokjøperen denne dagen og står ved lunsjtider bak rundt 65 prosent av alle kjøpene.

Den siste tiden har det vært stor interesse for tankrederiet Frontline. Aksje stiger 6,83 prosent til 234,50 kroner etter at John Fredriksen og Tor Olav Trøim har begynt å få troen på tankmarkedet igjen. Duoen har kjøpt henholdsvis 100.000 og 50.000 aksjer i Frontline igjen.

- Jeg har ikke markedsført Frontline siden slutten av 2004 fordi jeg ikke har trodd på caset selv. Men nå er jeg glad for å kunne stå her med hånden på hjerte og fortelle deg hva vi ser, sa Trøim i et intervju med CNBC.

Den siste tiden har stortankratene begynt å nærme seg 100.000 dollar pr. dag, men nå tror Fredriksen og Trøim at det er bare begynnelsen på en større oppgang.

- Vi tror vi vil komme til å se et meget sterkt tredje kvartal og fjerde kvartal med VLCC-rater over 200.000 dollar pr. dag i fjerde kvartal, sa Trøim.

Golden Ocean Group som også er dominert av Fredriksen, stiger 9,34 prosent og topper dermed vinnerlisten. Tørrbulkratene er på vei opp igjen og dette smitter også over på Jinhui Shipping som er opp 5,33 prosent.

Green Reefers stiger 9,01 prosent, men der er svært liten omsetning i aksjen denne dagen. Birdstep er en annen aksje som gjør det godt denne dagen. IT-selskapet stiger 7,27 prosent.

To andre IT-selskap som også stiger denne dagen er Tandberg Data og Tandberg Storage. Aksjene stiger henholdsvis 6,29 prosent og 2,50 prosent. Tandberg Data meldte at de har fått en avtale som kan være verdt 310 millioner kroner over tre år av en OEM serverprodusent. Avtalen gjelder LTO3 som Tandberg Storage produserer.

Grenland Group faller 2,90 prosent og er så langt dagens taper. Det er kun omsatt en post på hele 126.045 aksjer. Det er meglerhuset Pareto som meglet posten. Kitron følger etter og faller 2,50 prosent, nedgangen skyldes lav omsetning i aksjen.

Ignis faller 1,72 prosent. Det er meglerhusene Fischer Partners Fondskommision og First Securities som er de største nettoselgerne med henholdsvis 65,5 og 28,4 prosent.

Songa Offshore har kommet med dårlig nytt til markedet. Selskapets rigger som er under ombygging og oppdatering blir langt dyrere enn hva selskapet tidligere har meldt. Kostnadene vil overstige 170 millioner dollar fra opprinnelige 100 millioner dollar. Songa faller 1,86 prosent.

Jubel på Oslo Børs

Aksjene på Oslo Børs stikker rett opp torsdag morgen. Hovedindeksen stikker 2,38 prosent til 362,32 poeng. Det er de oljerelaterte aksjene som bidrar til oppgangen.

Oljelagrene i USA har ikke vært høyere på over åtte år, men dette hindrer ikke oljeprisen i å stige videre torsdag morgen. I den amerikanske handelen endte WTI-kontraktene over 70 dollar pr. fat, mens et fat nordsjøolje med levering i august koster 69,49 dollar.

Norsk Hydro er så langt den mest omsatte aksjen og stiger 3,23 prosent til 160 kroner. Det er også stor interesse for Statoil som stiger 2,88 prosent til 161 kroner.

DNO følger opp med en oppgang på 3,28 prosent til 12,60 kroner. Selskapets partner i Jemen melder at de 16. juni begynte boringen av Nabrajah-11- brønnen. Pr. 21. juni har de kommet 742 meter ned. Nabrajah-11-brønnen befinner seg rundt en kilometer vest for den produsernde Nabrajah-5-brønnen. Formålet med boringen er å bekrefte potensialet ved Kholan og Basement i terrassen.

Altinex stiger 4,88 prosent til 1,29 kroner.

Kjøleskiprederiet Green Reefers topper vinnerlisten med en oppgang på 9,58 prosent, men oppgangen er basert på lav omsetning i aksjen. Simrad Optronics følger etter med en oppgang på 8,98 prosent.

Tandberg Data stiger etter at selskapet har fått en avtale med en stor OEM serverprodusent. Avtalen kan være verdt hele 310 millioner kroner over tre år. Aksjen blir løftet 9,37 prosent.

Det er også stor interesse for tankrederiet Frontline. Duoen John Fredriksen og Tor Olav Trøim har begynt å få troen på tankmarkedet igjen og har kjøpt aksjer i Frontline igjen.

- Jeg har ikke markedsført Frontline siden slutten av 2004 fordi jeg ikke har trodd på caset selv. Men nå er jeg glad for å kunne stå her med hånden på hjerte og fortelle deg hva vi ser, sa Trøim i et intervju med CNBC.

Den siste tiden har stortankratene begynt å nærme seg 100.000 dollar pr. dag, men nå tror Fredriksen og Trøim at det er bare begynnelsen på en større oppgang.

- Vi tror vi vil komme til å se et meget sterkt tredje kvartal og fjerde kvartal med VLCC-rater over 200.000 dollar pr. dag i fjerde kvartal, sa Trøim.

Songa Offshore har kommet med dårlig nytt til markedet. Selskapets rigger som er under ombygging og oppdatering blir langt dyrere enn hva selskapet tidligere har meldt. Kostnadene vil overstige 170 millioner dollar fra opprinnelige 100 millioner dollar

Optimisme tilbake i Asia

Sterke tall fra to av de største amerikanske bjellesauene gjorde at optimismen kom tilbake i Asia. Bekymringen rundt innvirkningen av renteoppgang i USA måtte vike for optimismen knyttet til de sterke tallene fra blant annet FedEx og Morgan Stanley. Økte inntekter og sterke resultater gjør at flere investorer mener at frykten har vært overdrevet den siste tiden.

- Folk er bare lettet over at USA ser ut til å få en myk landing, sier investeringsdirektør Hideo Ueki hos UBS Global Asset Management i Tokyo til Bloomberg News.

- Aksjene til de økonomisk sensitive selskapene stiger ettersom det pessimistiske synet er i ferd med å bli visket ut, sier investeringsdirektør som har ansvar for over 12 milliarder dollar i japanske aksjer til Bloomberg.

Den brede Asia-indeksen Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific klatret hele 2,2 prosent til 122,09 poeng. Over 1.000 aksjer fordelt på 14 markeder inngår i indeksen og alle de ti industrisektorene fikk en opptur torsdag morgen.

I Japan ble den kjente Nikkei 225-indeksen løftet hele 2,55 prosent til 15.018,20 poeng, mens aksjene på den mer brede Topix-indeksen la på seg 2,2 prosent torsdag morgen.

I Taiwan steg Taiex-indeksen hele 2,8 prosent, mens aksjemarkedene i Sør-Korea, Hongkong, Singapore, Australia og Filippinene steg 1,2 prosent eller mer. Blant de største nedturene kom i Kina som har gjort det bedre enn de andre asiatiske markedene den siste tiden.

Sterke tall roer børsnerver

De generelle indeksene steg rundt 1 prosent og Nasdaq-indeksen enda mer onsdag, etter sterke kvartalstall fra Morgan Stanley og FedEx.

Begge leverte kvartalstall langt over det markedet hadde ventet, og begge aksjene steg rundt 5 prosent. De gode tallene fra Morgan Stanley kommer i rekken av store meglerhus, som har avvikende regnskapsår og nylig har meldt om tallene ved utgangen av mai. Det har vært knallsterke tall over hele linjen.

Inntjeningen til de store børsselskapene har de siste årene vært en konstant trøst i markeder preget turbulens knyttet til terror, renter og valuta. Selskapene i S&P 500-indeksen er på vei mot det 11. kvartalet på rad med tosifret resultatvekst, noe som bare har skjedd én gang til siden 1950.

Oljeprisen steg selv om ukentlige tall fra det amerikanske energidepartementet viste de største råoljelagrene på åtte år – i mai 1998. Da var oljeprisen 16 dollar. Onsdag endte prisen på den amerikanske referanseoljen WTI opp 99 cent til 70,33 dollar på råvarebørsen i New York.

I dag steg prisen trolig på grunn av at lagrene av bensin var litt mindre enn ventet og det siste utspillet fra Iran i atomstriden var mindre kompromissvillig enn i det siste.

Delindeksen for oljeselskaper steg drøyt 2 prosent, delindeksen for oljeservice drøyt 3 prosent.

Dow Jones endte til slutt opp hele 0,95 prosent til 11.079,46 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen ble løftet 1,62 prosent til 2.141,20 poeng.

S&P 500 steg 0,97 prosent til 1.252,19 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere