RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Olje/Tank: Chavez påstår oljeseier

Sist oppdatert:
Venezuelas president Hugo Chavez sa i går at han var i ferd med å "vinne oljekrigen" mot de streikende arbeiderne, og at oljeproduksjonen er på vei tilbake. Partene opererer med store estimatavvik for landets produksjo
Generalstreiken og opprøret mot president Chavez har nå vart i over syv uker, og partene har ikke å ha kommet nærere hverandre. Mens Chavez nok en gang påstår at han er i ferd med å vinne krigen om landets oljeproduksjon, så innrømmer han overfor Reuters at han møter sabotasje mot landets bensinleveranser, datamaskiner og finanser tilknyttet landets bærende inntektskilde, oljen.

Landets oljeindustri har vært i fokus siden kampen mellom den venstreradikale presidenten og krefter på høyresiden i venezuelansk politikk tok til i begynnelsen av desember.

Landets oljeproduksjon var på tre millioner fat pr. dag før generalstreiken, men har falt til omkring en halv million fat pr. dag i desember. Nå påstår Chavez at produksjonen har kommet opp igjen i 1,2 millioner fat pr. dag.

- Vi vinner oljekrigen... Vi kan nå to millioner fat pr. dag før utgangen av måneden, sa han i sin ukentlige tv- og radioshow "Hello President" i går ifølge Reuters.

Streikende ansatte i statsoljeselskapet Petroleos de Venezuela (PDVSA) som forsøker å presse Chavez til å skrive ut nyvalg, estimerer på sin side produksjonen til 650.000 fat pr. dag. Venezuela var verdens femte største eksportør av råolje før krisen.

- Tross tallene gitt av Chavez, så er oljeindustrien paralysert, sier streikeleder Juan Fernandez.

Chavez har truet med militære aksjoner, og har sagt opp en rekke streikende nøkkelpersoner i OPDVSA, og har erstattet dem med pensjonerte ansatte, militære og utenlandsk personell.

Ifølge shippingkilder lå råoljeeksporten på 480.000 fat pr. dag sist uke, mot 2,7 millioner fat pr. dag før streiken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere