*Nettavisen* Nyheter.

Oljetog eksploderte midt i canadisk småby

Foto: Skjermdump YouTube

07.07.13 15:31

Et godstog fullt av råolje sporet av og begynte å brenne voldsomt midt i en småby i provinsen Quebec i Canada natt til lørdag. Opptil 60 mennesker kan ha mistet livet i flammene.

Om lag 30 bygninger i sentrum av småbyen Lac-Megantic ble ødelagt i kraftige eksplosjoner, opplyser politiet. Flammene skal ha stått over hundre meter opp i lufta.

Ifølge politiet er det fortsatt ikke bekreftet at mennesker har mistet livet, men ødeleggelsene er store, og rundt 60 personer er savnet.

– Mange foreldre er bekymret fordi de ikke har klart å få tak i familiemedlemmer eller venner, sier ordfører Roy-Larouche til radiokanalen Radio-Canada.

Sentrum i ruiner
Godstoget hadde i alt 73 vogner, melder rikskringkastingen CBC. Da toget sporet av, eksploderte flere tankvogner.

– Når du ser sentrum av byen din nesten fullstendig ødelagt, vil du forstå at vi nå spør oss selv om hvordan vi skal komme oss igjennom denne hendelen, sier ordfører Colette Roy-Laroche.

Rundt 1.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine i byen, som har 6.000 innbyggere.

Ifølge visepresident Joseph McGonigle i Maine and Atlantic Railway sto toget parkert før ulykken. Det er fortsatt uklart hvordan det løsnet og sporet av.

– Vi er ikke sikre på hva som er skjedd, men lokomotivføreren gjorde alt etter boka. Han parkerte toget og ventet på avløsing, sier McGonigle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mathieu Belanger

Mange i området
I en av bygningene som ble slukt av flammene, lå et populært utested. Et øyenvitne sier det var fullt av folk i sentrum da tankvognene eksploderte.

Yannick Gagne, som eier restauranten Musi-Cafe, sier til Radio Canada at det var minst 30 personer i lokalene da han gikk derfra bare minutter før eksplosjonene.

– Jeg så eksplosjonene og sprang ut av huset for å hjelpe. Så fikk jeg en telefon fra mine ansatte i restauranten. Det var fullstendig kaos. De gråt og ropte at det var flammer overalt. Så døde linjen, forteller han.

Yvon Rosa ble øyenvitne til ulykken.

– Jeg har aldri sett et tog komme så fort inn mot sentrum av Lac-Megantic, sier hun til Radio-Canada.

– Jeg så vognene kjøre av sporene. Alt eksploderte. På bare ett minutt var sentrum av byen dekket av flammer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: HANDOUT

Vanskelig slukningsarbeid
Ilden var så kraftig at brannmannskapene ikke kunne gå helt inn i ulykkesområdet, og frykten var stor for at flere tankvogner kunne eksplodere.

– Jeg kan ikke si noe som helst om ofre. Vi er blitt fortalt om folk som ikke svarer på telefonen, men dere må huske at det kan være enkelte som er bortreist på ferie, sa polititalsmann Michel Brunet.

Lac-Megantic ligger i det pittoreske området Eastern Townships, nær grensa til Maine og Vermont. (©NTB)

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Chiasson

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.