RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljetung børsdag

Sist oppdatert:
Rekordhøy oljepris og et stadig turbulent kredittmarked ga en ny rød dag på Wall Street.
Etter en sterk start på Wall Street torsdag falt alle tre nøkkelindeksene etter et kvarters tid. Uroen vokste utover i handelen etter at dagens blandede økonomiske nyheter tikket inn.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt med 8.000 til 331.000 i forrige uke. Det viser tall fra statistiske sentralbyrå. Økonomene hadde ventet et fall til 320.000 viser tall fra Bloomberg News.

Den videreførte ledigheten økte med 7.000 til 2.530.000.

Finanssektoren har kommet med en rekke svake tredjekvartalstall. Det største meglerhuset på Wall Street, Merrill Lynch måtte for eksempel i går ta nedskrivninger på 7,9 milliarder dollar, eller i underkant av 44 milliarder kroner i tredje kvartal.

Merrill Lynch-aksjen falt videre i dag og er ned 2,32 dollar, eller 3,67 prosent, til 60,90 dollar.

Subprime-krisen tynger fortsatt Wall Street, og investorene venter seg flere ubehagelige overraskelser i tiden fremover.

Motorolas resultat i tredje kvartal raste i forhold til samme periode året før. Likevel overrasker selskapet positivt. USAs største mobilprodusent leverte bedre enn markedet hadde ventet og venter også bedre utvikling enn konsensus blant analytikerne.

Motorola-aksjen steg 0,75 dollar, eller 4,04%, til 19,30 dollar.

En rekke andre internasjonal selskaper har også innfridd og overgått forventningene. France Telecom, ABB, og Royal Dutch Shell er blant dem som gjorde det bedre enn hva markedet hadde forventet. Det bidro til børsoppgang i Europa.

Salget av nye eneboliger i USA steg med 4,8 prosent i september til en sesongjustert årstakt på 770.000 enheter, sammenlignet med måneden før. Det viser statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet offentliggjort torsdag.

På forhånd hadde analytikere ventet en nedgang på 3,1 prosent til 770.000 solgte enheter, ifølge Bloomberg News.

Microsoft har tatt første stikk i kampen om Facebook. Lenge har det vært spekulert at enten Google eller Microsoft ville kjøpe seg inn i nettverksbyggeren. Microsoft har bladd opp 240 millioner dollar for en liten andel. Det priser hele Facebook til 15 milliarder dollar.

Microsoft-aksjen steg 0,74 dollar, eller 2,37 prosent, til 31,99 dollar.

Selskapet la frem sitt resultat for tredje kvartal etter handelsslutt.

Ordreinngangen av varige goder falt med 1,7 prosent i september. Det kom overraskende på økonomene som ventet at ordreinngangen steg 1,8 prosent. Samtidig ble ordreinngangen for august revidert til et fall fra 5,3 prosent fra opprinnelige minus 4,9 prosent som ble rapportert i september.

På råvarebørsen i New York ble det satt ny prisrekord på olje. Referanseoljen WTI med levering i desember er opp 3,31 dollar, eller 3,8 prosent, til 90,41 dollar fatet.

Dagens prisrekord kom på gårsdagens oljelagertall fra det amerikanske energidepartementet som viste at lagrene falt med overraskende 5,3 millioner fat. I tillegg antyder en ny rapport at OPEC med stor sannsynlighet ikke kommer til å øke produksjonen i forbindelse med uroen i Midtøsten.

Dagens nøkkeltall: Dow Jones -0,02% til 13.671,92

Nasdaq -0.86% til 2.750,86

S&P 500 -0,10% til 1.514,40

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere