*Nettavisen* Nyheter.

Om 20 år kan Ikeas kjøttboller være laget av insekter og matrester

Det er slik vi er vant til å se Ikeas kjøttboller. Foto: (IKEA)

Frister det med alternative kjøttboller?

16.12.15 08:30

Ikeas kjøttboller er verdensberømte og hvem har vel ikke stoppet innom restauranten på varehuset på handlerunden.

Men i fremtiden er det ikke sikkert du blir så fristet.

Fremtidslaben Space 10 i København i Danmark har sett på hvilke ingredienser som kan være i kjøttboller om 20 år. Og resultatet er oppsiktsvekkende.

- Problem for alle på planeten

«Kjøtt-spising og økt etterspørsel etter mat er i ferd med å bli et problem for alle på planeten. Vår kjøttproduksjon har en innvirkning på global oppvarming, bruker de minkende forsyningene av ferskvann, ødelegger skog og gressletter, og fører til jorderosjon, mens forurensning og animalsk avfall skaper døde soner i kystnære områder og kveler korallrev.»

Space 10 har laget en rekke forslag til alternative kjøttboller for fremtiden. Tre av eksemplene ser du i bildene under.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

INSEKT-KJØTTBOLLER: Å spise innsekter er vanlige i mange kulturer verden rundt. Over 1000 innsekter blir spist av mennesker. Innsekter inneholder mer protein og mindre fett en tradisjonelt kjøtt. Foto: Skjermdump Space 10


Matrester og kunstig kjøtt

«Vi må være smartere og mer effektive i måten vi produserer maten vår på, og være mer åpensinnet om matmangfold», skriver Space 10 på sine hjemmesider.

Matrester, kunstig kjøtt og innsekter er blant ingrediensene fremtidslaben ser for seg kan lage fremtidens kjøttboller på Ikea og andre steder.

- Vi bruker kjøttboller for å visualisere komplisert forskning på en enkelt, morsom og kjent måte. Det finnes nesten ingen kulturer i verden som ikke lager kjøttboller, sier forsker Kaave Pour på selskapets hjemmesider.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

ALGE-KJØTTBOLLER: Alger vokser raskt og er en fin alternativ kilde til vitaminer, proteiner og mineraler. Foto: Skjermdump Space 10


- Må overveie alternativer

Han forstår at det kan være vanskelig å forestille seg at man kommer til spise innsekter eller kunstig kjøtt i nær fremtid.

- Den økte etterspørselen etter mat må vi overveie å legge til alternative ingredienser til vår daglige meny, sier Bas van de Poel fra Space 10.

Klikk på bildet for å forstørre.

MATREST-KJØTTBOLLER: Opp mot en tredjedel av all mat blir dårlig eller slørst bort før det spises av mennesker, ifølge FN. Matavfall kan bidra til å stoppe sult og bevare miljøet. Foto: Skjermdump Space 10

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag