Gå til sidens hovedinnhold

Om begeret er fullt, kan du jo godt bare få et større

Mest sannsynlig var det en snedig plan om få både i pose og sekk: Først stilltiende å akseptere at IS-kvinnen kom hjem. Deretter protestere så høylydt som mulig.

Alle partier og politikere forsøker seg på dobbelkommunikasjon nå og da. De går motvillig med på noe internt, men utad har de behov for å vise velgerne sine at «vi har virkelig stått på, altså».

Men om du forsøker å lure velgerne, kan du noen ganger ende opp med å lure deg selv.

Det er minst to tegn på at det er akkurat denne formen for avansert dobbeltspråk som har foregått i saken om IS-kvinnen (29) og hennes to små barn:

For det første de opprinnelige utsagnene fra innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim om at Fremskrittspartiet hadde tatt «dissens» i denne saken. Dette ble også bekreftet av olje- og energiminister Sylvi Listhaug.

Les også: IS-siktet kvinne på vei til Norge - advokat varsler pressekonferanse

Nå har det kommet fram at dette ikke er riktig. Partiet ga beskjed om at de ville ta dissens, hvis saken ble tatt opp i statsråd, men så viktig var den ikke.

Dissens er sjelden. SV og Senterpartiet tok dissens mot datalagringsdirektivet i den rødgrønne regjeringen i 2010, og et borgerlig eksempel er Per Kristian Foss (H) og Odd Einar Dørum (V) som tok dissens mot utnevnelsen av biskop Kvarme i 2005.

LES OGSÅ GUNNAR STAVRUM: Fullt forståelig at Frp-folk blir rasende

Men alvorlig syntes altså ikke Frp-statsrådene at IS-saken var. Ergo har saken blitt diskutert i regjeringskonferanser, eller mest sannsynlig i lunsjer eller pauser med utvalgte deltakere. Der har Frp stilltiende gått med på løsningen, men selvsagt markert at de var uenige. Det er slikt som skjer ofte.

For det andre: At det virkelig er snakk om en «ekte» hestehandel, at det styrte nederlaget her kan brukes for å vinne fram i andre saker, ble frivillig eller ufrivillig sannsynliggjort av Sylvi Listhaug på Dagsrevyen tirsdag.

Her gjentok hun flere ganger at Frp ikke ville løfte én finger for å hjelpe disse kvinnene hjem, men så kom det: At de nå «forventer tydelige gjennomslag framover, ikke minst som følge av denne saken.»

Tabben var kanskje at Frp-statsrådene ikke sikret seg gjenytelser på forhånd, i stedet for å sette seg ned og lage en kravliste nå i ettertid.

Så er spørsmålet hva velgerne kommer til å si. Det er ikke alltid så lett å vurdere:

Noen ganger blir nemlig slike hestehandler betegnet som godt politisk håndverk, fordi de fleste skjønner at man må både gi og ta i en regjering.

Men det går også an å si at dette virkelig var å føre velgerne bak lyset. Og det er ingen tvil om at mange føler seg lurt, det viser de sterke reaksjonene - som nok var langt sterkere enn Jensen & Listhaug & Co forventet, og fra mange flere enn bare Christian Tybring-Gjedde og likesinnede.

LES OGSÅ: Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen

Årsaken er nok dette utvetydige vedtaket fra sist landsmøte:

«Norske myndigheter skal ikke under noen omstendigheter hjelpe eller medvirke til at IS-krigere eller IS-kvinner kommer tilbake til Norge».

Og en av de uoffisielle målingene i Nettavisen tyder på et svært mange nå tror at Frp virkelig vil gjøre alvor av truslene om å forlate regjeringen:

Merk: De fleste vil nok her svare på hva de tror, mens noen - både tilhengere og motstandere av Frp - kan ha svart hva de ønsker.

På tross av sinnet kan det likevel hende at Frp-ledelsen også denne gangen rir av stormen. Mye tyder på at også de høyestropende «hardlinerne» egentlig er innstilt på det.

Innsvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim sa for eksempel dette i den aller første pressemeldingen som ble sendt ut fra partiet like etter at nyheten sprakk:

- Ingen IS-kvinne skal få presse FrP ut av regjering, slik at Norge får en langt mer liberal innvandringspolitikk. For dersom FrP går ut av regjering - er de eneste vinnerne de som ønsker flere innvandrere til Norge, sier Helgheim, ifølge partiet selv.

Det er heller ikke så lett å vite hva «folk flest» mener om saken. Noen Frp-velgere vil mene at situasjonen er akseptabel bare IS-kvinnen blir arrestert og fengslet idet hun lander på norsk jord. Andre vil si med Siv Jensen at begeret er fullt.

Til slutt må Frp både ta med i vurderingen at om de går ut av regjeringen nå, så kan det bli vanskelig å komme tilbake. Og de må vurdere hva de historisk sett vil bli husket for i regjeringen:

Historien kan godt bli at Fremskrittspartiet gikk ut av Solberg-regjeringen i 2020 fordi de ikke ville hente hjem en kvinnelig IS-terrorist.

Men historien kan også bli at Fremskrittspartiet ikke ville hente hjem et sykt barn.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen her

Derfor er det mye som tyder på at Fremskrittspartiet også denne gangen har mest lyst til å gjøre som Peer Gynt, altså «protestere for allverden, men følge villig med på ferden».

Og som de fleste hestehandlere vet: Om begeret er fullt, kan du jo godt bare få et større.

Kommentarer til denne saken