RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Greg Wood/AFP(Montasje Nettavisen)

Om få dager er vi syv milliarder

Sist oppdatert:
Nytt kapittel i verdenshistorien kan starte.

I løpet av månedsskiftet vil vi være syv milliarder mennesker på kloden, ifølge FN.

I forbindelse med milliardskiftet har FN opprettet en egen nettside der de teller ned. Nettsiden kaller de 7 Billion Actions, og er opprettet for å informere om mulighetene og utfordringene rundt det å være syv milliarder mennesker på jorda. Datoen for en milliardmarkering, er satt til 31. oktober.

- Innbygger nummer syv milliarder vil bli født i en verden full av motsetninger. Vi har rikelig med mat, men forstatt sulter millioner, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Det er bare 12 år siden sist vi brøt en milliardbarriere og ble seks milliarder innbyggere. Befolkningsveksten har vært eksplosiv det siste århundret. Bare siden 1940-tallet har verdens befolkning blitt tredoblet.

Se en minidokumentar om verdens
befolkningsvekst i bunnen av saken.

(Saken fortsetter under bildet)

9,3 mrd. i 2050
Ifølge utregninger FN har gjort, vil verdens befolkning øke med 2,3 milliarder fram til 2050.

Av 2,3 milliarder nye innbyggere, vil én milliard av disse bo i afrikanske land sør for Sahara, mens 630 millioner vil bo på de indiske subkontinentet.

Før utgangen av 2100 tror FN at verdensbefolkningen vil runde 10 milliarder.

Mens befolkningsveksten i utviklingsland fortsetter å være høy, har og vil veksten i industriland være relativt lav.

(Saken fortsetter under bildet)

Store utfordringer
Den økende befolkningsveksten byr på store utfordringer. Hvordan skal vi klare å holde liv i de kommende generasjonene, er nøkkelspørsmålet alle stiller seg.

- Mange utviklingsland vil stå overfor enorme vanskligheter med å gi befolkningen mat, vann, et sted å bo og energi. Dette vil igjen føre til konsekvenser for helse, sikkerhet og for økonomisk vekst, skriver professor ved Institutt for økonomi og demografi ved Universitetet i Harvard, i en rapport utgitt tidligere i år.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier utfordringene utover fattigdom og ulikhet, er diskriminering, brudd på menneskerettigheter, mangel på demokrati, vold mot kvinner, dødelighet blant fødende og klimaendringer.

- Dette er alle utfordringer som vi kan, og vi må overvinne. Hvis vi investerer i mennesker, vil vi også få et stort utbytte, sa Ban Ki-moon under en paneldebatt i september.

Minidokumentar om verdens befolkningsvekst:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere