Gå til sidens hovedinnhold

Om fem år blir denne bygda jevnet med jorda

Ny riksvei skal bygges tvers gjennom husklyngen.

(Oa.no:) Dette er Volla i Lunner kommune på Hadeland. Om fem år er bygda borte, da skal nye riksvei 4 bygges tvers gjennom husklyngen i dette lokalsamfunnet.

De har visst det en stund, men det blir ikke lettere å akspetere av den grunn. Spesielt ikke når de ikke selv kan bestemme når de skal flytte ut.

Må vente på NTP
– Jeg er frustrert, forbannet, sint og oppgitt, sier Wenche Johansen fra Volla til Oppland Arbeiderblad. Hun var en av mange deltakere på et møte om riksvei 4 i går.

Hun og mannen Svein er en av mange som har fått beskjed om at huset deres må rives når riksvei 4 skal bygges fra Roa og nordover. Huset er «krysset ut». Men hvorfor pusse opp og vedlikeholde et hus som likevel skal rives?

I likhet med de andre i nabolaget må Wenche Johansen og mannen trolig vente helt til 2018 før de kan få seg et nytt hus. Statens vegvesen kan ikke løse inn den nåværende boligen før det er bevilget penger til utbyggingen. Og ifølge forslaget til Nasjonal transportplan, NTP, vil ikke det skje før om fem år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amper stemning
Statens vegvesen arrangerte et folkemøte om rv. 4-utbyggingen fra Roa og nordover til kommunegrensen til Gran i går kveld. Nærmere 100 hadde møtt fram for å høre nytt om prosjektet, og mange av dem bor på Volla.

Det vesle tettstedet blir som kjent nærmest utradert når den nye veien kommer, og stemningen ble til dels amper etter hvert som veifolkene fortalte og forklarte.

– Ordfører Harald Tyrdal lovet at vi skulle slippe å sitte i usikkerhet. Nå får vi ikke selv bestemme når vi skal flytte. Det er intetsigende å måtte drive på i den boligen vi har. Vis i praksis at dere tar hensyn til folk, ba Wenche Johansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fryktelig dilemma
– Ja, det er et fryktelig dilemma, innrømmet prosjektleder Bjørn Nyquist i Statens vegvesen.

Han fikk følge av Hans-Martin Scharning som har ansvaret for grunnavståelser. Han gjennomgikk reglene på området, og understreket at Statens vegvesen har full forståelse for at det er en vanskelig situasjon for de grunneierne som blir rammet. Saksbehandler Ingunn Juul-Hansen i Lunner kommune karakteriserer overfor OA situasjonen som fortvilende.

Men hun gir Wenche Johansen rett: Det blir neppe grunnerverv før i 2018.

– Hvorfor ikke ha mulighet til å bestemme flyttedatoen selv? Vi har tenkt å bygge nytt hus, forteller Johansen til OA.

– Vi går ikke bevisst inn for å «ta» hus, understreket Nyquist.

Han la til at det dessverre går med en del hus når den nye veien skal bygges:

– Det er ikke lett å måtte innløse huset sitt. Men samfunnet vil ha bedre vei, og det har sine kostnader.

Tenker høyt
Arbeidet med reguleringsplanen er så smått kommet i gang. Konsulentselskapet Rambøll er leid inn for utarbeide denne planen, og oppdragsleder Tor Christensen er blant dem som tenker høyt om detaljene.

Han opplyste blant annet at krysset mellom nye riksvei 4 og E16 fra Jevnaker blir en utfordring. Han antydet at det kan være en mulighet å trekke E16 over dagens rundkjøring og lage en ny rundkjøring under nyveien.

Det kan også bli aktuelt å legge nyveien lavere i terrenget enn tidligere antatt. Den blir 20 meter bred mot dagens sju, og Christensen la ikke skjul på at den innebærer et stort inngrep i terrenget.

– Den blir synlig, la han til.

Denne saken er levert av Oppland arbeiderblad

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken