RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / TT / kod 20520
En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / TT / kod 20520 Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Om lag 100 asylsøkere bortvist etter asylinnstramming

Sist oppdatert:
Rundt 100 asylsøkere er bortvist som følge av asylsinnstrammingen i november, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB. Flere har blitt returnert til Russland lørdag.

– En rekke personer er behandlet i henhold til instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet, og sendt tilbake til Russland lørdag. Flere av disse er akseptert av russiske myndigheter, og noen er ikke akseptert, sier seksjonssjef Håvard Bekk i avdeling for registrering og identitetsfastsettelse i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

Utover de returnerte lørdag, er om lag 100 personer bortvist ved den norsk-russiske grensa ved Storskog hittil i november.

Dialog med Russland

Antallet kommer i kjølvannet av justisminister Anders Anundsens (Frp) instrukser om at asylsøkere som ankommer Norge etter å ha hatt opphold i Russland, får avslag uten realitetsbehandling. Bakgrunnen er at Norge anser Russland for å være et trygt land.

På spørsmål om Russland respekterer og gjennomfører tilbaketakelsesavtalen landet har med Norge, svarer Utenriksdepartementet at de har hatt jevnlig kontakt og informert russiske myndigheter om endringene.

– Vi legger til grunn at russiske myndigheter fullt ut vil respektere og gjennomføre denne avtalen, sier UDs pressevakt til NTB.

Les også: Strengere kontroll ved grensene

Lukket innkvartering

I tilfeller hvor Russland nekter retur eller den ikke kan foretas samme dag, blir personene sendt tilbake til Norge til PUs innkvarteringssted ved Barents Frokosthotell i Kirkenes, opplyser Bekk i PU.

Stedet, som ble åpnet fredag 27. november, skal kunne innkvartere opptil 15 menn fra 18 år. De som oppholder seg i lukket innkvartering, har restriksjoner på bevegelsesfrihet når de venter på returen, blant annet er opphold utendørs kun tillatt under tilsyn, og det er vakthold i bygget, opplyser PU.

Les også: Flyktninger nektet å forlate Norge - satte seg ned på grensen til Russland

Trekker søknad

De som kan returnere til Russland samme dag får enten utlevert sykkel på Storskog eller uttransporteres med fly til Moskva via Oslo lufthavn, opplyser PU.

Av personer som har ankommet Storskog i november og fått avslag på sine asylsøknader, har PU sendt rundt 50 personer tilbake til sine hjemland, blant annet til Pakistan, Egypt, Algerie, Tunisia og Marokko.

Flere av dem som har fått avslag på asylsøknad fra UDI, har blitt returnert over Storskog.

De fleste som returnerer har trukket sin asylsøknad eller har latt være å søke asyl, etter å ha blitt opplyst om at de kan forvente avslag.

Les også: Unge menn skal sjekkes grundigere enn andre asylsøkere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere