RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Om markedsfallet og kjøpsmulighetene

Sist oppdatert:
Alfred Bergs analysesjef, Kim Evjenth, forteller til iMarkedet.no hvorfor markedet har falt og hvilke aksjer du bør satse på – og hvilke det er livsfarlig å kjøpe
De siste ukene har det vært børsuro i Norge og på de øvrige verdensmarkedene. Men til tross for sjokk-oppslagene i mediene og mye oppstyr greier ikke analysesjef Kim Evjenth å bli grusomt negativ til markedet.

Evjenth mener det er flere årsaksfaktorer til de store fallene på børsene den siste tiden.

- Det har vært en svakere makroutvikling enn det flere hadde forventet. I går kom BNP-tallene for første kvartal i USA, som var på 3,1 prosent, som er tall både Japan og Europa bare kan drømme om. Jeg kan vanskelig bli bearish av en vekst i USA på 3,1 prosent. Samtidig har markedet vært i dårlig humør, og det har vært vekselsvis frykt for inflasjon og stagflasjon, men det har jeg vanskelig for å tro på, sier Evjenth til iMarkdet.no.

Han påpeker at markedet nå fokuserer på at inflasjonsgraden ligger over veksttakten – men dette mener Evjenth ikke er en smart sammenligning, og påpeker at kjerneinflasjonen ikke er så sterk.

Tvunget ut

En annen viktig grunn til at særlig Oslo Børs har vært sur den siste tiden er at flere fond har brukt sin kontantbuffer – som har blitt brukt for å sikre innløsninger fra fondseiere – til å kjøpe markedet i forkant av utbytter som har kommet.

- Dette har ført til at de nå har blitt tvunget til å selge aksjer, sier Evjenth som forteller at fondene nå har normalisert sin kontantbeholdning. Fondene har ofte mellom tre til fire prosent i kontanter for å ha penger klar dersom andelshavere ønsker å innløse.

Han peker også på at markedet har blitt brutalt straffet av selskaper som har levert noe svakere enn forventet, eller som på en eller annen måte har skuffet. Dette gjelder både Norsk Hydro, Telenor og Orkla. Det kan nevnes at Telenor falt over 9 prosent samme dag som resultatet ble fremlagt.

- Norge er et lite marked, og når det er store selgere er det svært få som kan ta i mot, sier Evjenth, som også sitter med et inntrykk av at utenlandske interesser har solgt seg kraftig ned den siste tiden.

Ingen forstår – ingen tar imot

Han sier også at aktørene ikke helt forstår hvorfor det har falt så mye, og det skaper usikkerhet.

– Det fører til at flere sitter i ro, og venter på hva som skjer. Da er det ingen til å ta i mot og markedet faller videre, sier han.


Livsfarlig i olje- og offshore

Evjenth sier til iMarkedet.no at Alfred Berg har satt olje- og offshoresektoren på nøytral vekting.

– Det er større sjanse for at oljeprisen nå skal ned enn opp, og vi tror på en oljepris som i snitt for året vil ligge på 45 dollar fatet, sier Evjenth til iMarkedet.no og peker på at man skal være forsiktig med sektoren som helhet.

- Å kjøpe bredt i olje- og offshore nå er livsfarlig. Særlig i en del av de mindre energiselskapene hvor det er rene dotcom-tendenser, sier Evjenth, men trekker frem enkeltaksjer som allikevel kan være gode kjøp, blant annet Fred. Olsen Energy og PGS.

Ingen sektorer – men mange case

Evjenth har tidligere i iMarkedet.nos spalter avlivet myten om at det er en IT-sektor i Norge. Blant de noterte aksjene innen IT-segmentet er det for stor spredning.

Men ser man bransjen i et nordisk perspektiv så kan Evjenth røpe at de er svært bullish til svenske IT-konsulentskaper som TietoEnator, WM-Data og til dels norske EDB ASA.

iMarkedet.no spør om det er noen sektorer som Alfred Berg og han er positive til på Oslo Børs.

- Jeg synes det er vanskelig å finne sektorer å være bullish til. Det må bli å plukke ut enkeltaksjer, sier Evjenth, som særlig trekker frem Telenor og Orkla, samt RCL som gode case.

Han mener både Orkla og Telenor fikk for mye juling denne uken etter resultatene, mens RCL er et godt kjøp dersom man ikke antar at den amerikanske dollaren skal rase fullstendig sammen.

- Storebrand er også noe utbombet, og kan være et bra kjøp, sier Evjenth som også trekker frem PGS som en grei kjøpskandidat.

Disse tallene bør du følge:

Neste uke kommer to nøkkeltall som Evjenth kommer til å følge med stor spenning, og muligens litt optimisme.

– De to er ISM som kommer mandag. Denne er viktig siden man har fått blandede signaler fra de regionale målingene, sier Evjenth om indeksene som måler tilstanden blant amerikanske produsenter.

Det andre nøkkeltallet Evjenth, og resten av markedet, vil holde et svært våkent øye med er Non-farm Payrolls. Dette er kanskje verdens viktigste nøkkeltall – da den angir hvor mange arbeidsplasser som ble skapt i den amerikanske økonomien den siste måneden. Tallet kommer fredag neste uke.

Kommer det gode signaler fra disse tallene kan det snu hele sentimentet i markedet, mener Evjenth.

Som illustrasjon på det - om enn ikke annet av anekdotisk verdi - er hvordan markedssentimentet var til den amerikanske dollaren ved nyttårstider:

"Alle" forventet og handlet som om dollaren skulle kollapse – men det motsatte skjedde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere