Omfavner hverandre i døden

Her er bildet av de to på havbunnen i Middelhavet.

Her er bildet av de to på havbunnen i Middelhavet. Foto: Skjermdump (La Repubblica)

De var blant 366 mennesker som druknet i søken på et bedre liv. Vi advarer mot sterk video.

Flere titalls tusen afrikanske flyktninger forsøker hvert år å ta seg over den farefulle sjøveien til et bedre liv i Europa.

I fjør høst døde mer enn 300 flykninger da en overfylt flyktningebåt gikk ned på vei fra det afrikanske kontinent til den italienske øya Lampedusa.

Nå har det dukket opp undervannsbilder av vraket. Italienske dykkere, som var del av en redningsenhet, filmet mens de gjorde søk i skipet.

Videoen, som er blitt frigjort til italienske medier, viser titalls lik som ligger strødd på dekket, havbunnen og i lugarene.

Videoen inneholder også en sterk sekvens som viser to mennesker som omfavner hverandre på havbunnen – selv etter at drukningsdøden har inntruffet. (Se videoen nederst i artikkelen).

Tok fyr og sank
Det var hovedsakelig flyktninger fra Somalia og Eritrea som var blant de 366 omkomne, skriver Daily Mail. Flyktningebåten tok fyr og sank bare noen få kilometer fra land.

Den grusomme hendelsen førte til at italienske myndigheter tok grep og opprettet en egen innsatsenhet for ulykker med flyktningebåter.

Senest denne uken var det nok en flyktningebåt som sank utenfor Lampedusa. Minst 17 flyktninger døde, og flere er ennå savnet. 200 ble reddet opp av havet. I forrige uke omkom minst 40 flyktninger da en annen flyktningebåt sank utenfor kysten av Libya.

- Det var en grusom jobb
Politimann Renato Sollustri er én av dykkerne som deltok i redningsarbeidet etter forliset i fjor høst. Han var med på å ta opp lik fra havbunnen, deriblant en mor og en baby. Sollustri sier den nyfødte babyen lå skjult i morens gamasjer.

Sollustri og de andre dykkerne fant moren innerst i en lugar på havbunnen. De besluttet å ta henne med opp til overflaten.

- Det var først da vi ga henne videre til våre kolleger i båten at vi la merke til den sjokkerende oppdagelsen - at det lå en nyfødt baby i gamasjen hennes. Ingen av oss kunne tro det. Vi begynte alle å gråte. Masken min ble fylt med tårer, sier han til den italienske avisen La Repubblica.

Politimannen sier til avisen at han aldri før har mistet kontrollen på jobb.

- Men foran den nyfødte babyen mistet jeg kontrollen. Babyen fikk kanskje aldri sett dagslys, men bare mørket på havets bunn. Det var en grusom jobb, sier han.

Lampedusa ligger 70 kilometer utenfor den afrikanske kyst, og er dermed første stopp for mange flyktninger som søker lykken i Europa. Så langt i år har mer enn 36.000 flyktninger ankommet den italienske kysten via båt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Rundt 200 flyktninger blir reddet og plukket opp av den italienske marinen tidligere i år. Flere titalls tusen risikerer livet hvert år med å ta seg over havet til et bedre liv i Europa. Foto: Ho (Afp)


Politisk fengsel
Italienske myndigheter anslår at 800.000 flyktninger står klare til å flykte i båt fra det afrikanske kontinentet.

Italienske myndigheter har dermed en enorm belastning, og må bruke massive ressurser på redningsaksjoner og patruljering av kysten.

EU-reglementet tilsier at flyktningene skal forbli i det første landet de ankommer, og få asylsøknadene sine behandlet der. Men nå truer italienske myndigheter med å slippe dem videre inn til Europa, dersom italienerne ikke får mer hjelp til å håndtere flyktningestrømmen.

- Vi kommer til å gi slipp på dem, sier Italias innenriksminister Angelino Alfano.

- Ettersom flyktningene ikke ønsker å bli værende i Italia, bør de ha muligheten til å utøve sine rettigheter til politisk asyl i resten av Europa. Ellers vil Italia forvandles til et politisk fengsel bestående av flyktninger, sier ministeren.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.