Smitten sprer seg raskt i Danmark, og de siste dagene har smittetallene skutt i været.

Sist døgn ble det registrert nesten 4.000 som tok det totale antallet omikron-tilfeller opp til 15.452 altså, en økning på nesten 43 prosent siden dagen i forveien.

Danmark har som følger av smitteøkningen strammet inn smittevernreglene, og fra søndag må kinoer, museer, fornøyelsesparker stenge.

Restauranter og barer får holde åpent til klokken 23.00, men det er skjenkeforbud fra klokken 22.00.

Omikron-smitten er spesielt utbredt i København, og mange av de smittede er unge.

– Fullstendig vanvittig

Danske Emma Hansen følte seg dårlig lørdag, og forsøkte derfor å ringe akutt-telefonen for å få veiledning av helsetjenesten. Det tok sin tid.

– Jeg endte med å vente i nesten seks timer på å få snakke med en lege, som endte opp med å si at jeg bare skulle noen smertestillende og ringe fastlegen mandag, sier Hansen til avisen B.T.

Han forteller til avisen at man normalt sett pleier å få vite hvor lenge det er til du får svar, og hvilket nummer man er i køen, men ikke denne gang.

– Jeg forstår at de er presset, men det er jo fullstendig vanvittig at man skal måtte vente så lenge på å komme gjennom på akutt-telefonen, sier hun.

Les også: Danmark først ute i EU med å godkjenne nytt koronamedikament

Mange som ringer for testsvar

Hun er en av flere dansker som opplevde å havne i den endeløse telefonkøen til akutt-telefonen lørdag.

– Akkurat nå opplever vi lang ventetid på å komme gjennom til nødnummeret. Vi beklager. Vi ber om at de som ringer angående PCR-svar og bestilling av PCR-test ikke ringer hit. Nødnummeret er forbeholdt akutt oppstått sykdom utenom egen leges åpningstid, skriver Region Hovedstaden på Twitter.

Om det er noen andre faktorer som førte til den sprengte telefonkapsiteten, er ikke kjent, men det kan være verdt å nevne at helsepersonell ikke er prioritert i den danske vaksinekøen.

Ikke prioritert i booster-køen

Mange av dem som jobber ved sykehjem og sykehus har derfor ikke mottatt en tredje vaksinedose ennå. På sykehjem har 49,3 prosent av de ansatte fått en tredje dose. På sykehusene er 60,4 prosent av de ansatte vaksinert tre ganger, viser en undersøkelse fra Sundhedsdatastyrelsen som avisen Berglinske omtaler.

Det er overraskende at så mange ikke har fått en beskyttende tredje dose, særlig fordi nettopp helseansatte langt på vei har mistet immuniteten ettersom de var blant de første som ble vaksinert, påpeker professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

– Det er jo så opplagt som det kan bli at sykehusansatte, som står i første rekke og som er utsatt for massiv smitte, må være revaksinert, sier han.

– Det samme gjelder selvsagt sykehjemsansatte. Vaksinene reduserer smittespredningen, og det er avgjørende, sier professoren.