Omikron har satt hele verden på alerten, men det er fortsatt mye man ikke vet om den nye virusvarianten. Det har imidlertid fått mange land til å «trykke på den røde knappen» ved å iverksette stengte grenser og andre strenge tiltak.
Les også: Nytt angrep på vaksinemotstandere: – Av og til er det på sin plass å bare være surk*k
Det var Sør-Afrika som først meldte om omikron-varianten, som de meldte inn til Verdens helseorganisasjon (WHO) onsdag 24. november. Varianten har vist seg å ha 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker. I Sør-Afrika har man også sett at smittetallene har skutt i været den siste tiden, og de siste par ukene har ekspertene sett et mønster man ikke har sett tidligere med andre koronavirus-varianter.
Fakta om den nye koronavarianten omikron
* Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, som kan føre til sykdommen kjent som covid-19.
* Ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Første bekreftede tilfelle stammer fra en prøve tatt 9. november.
* Har 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.
* WHO har klassifisert varianten som «bekymringsfull», lik variantene alfa, beta, gamma og delta, og foreløpige funn tyder på økt risiko for reinfeksjon med denne varianten.
* Ifølge Sør-Afrikas National Institute for Communicable Diseases (NICD) er det foreløpig ikke rapportert om noen uvanlige symptomer blant personer smittet av den nye varianten. Flere smittede er symptomfrie.
* Folkehelseinstituttet opplyser i en risikorapport at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom.
* Virusvarianten har flere endringer på steder som er kjent for å gi høyere motstand mot nøytraliserende antistoffer, påpeker FHI. Det er ventet flere svar om dette utover i desember.
* I tillegg til Sør-Afrika er det registrert tilfeller av varianten i land i Asia, Afrika og Europa – blant dem Danmark, Tyskland, Storbritannia og Nederland.
* Norge og mange andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.
Kilder: NTB, WHO, AFP, regjeringen
Babyer rammet
Det nasjonale instituttet for smittsomme sykdommer (NICD) i Sør-Afrika har sett på hvem som har blitt sykehusinnlagt i omikron-episenteret i Gauteng-provinsen. Tallene viser at barn under to år gjør opp ti prosent av sykehusinnleggelsene.
Les også: Dette er de nye koronatiltakene
- Det kan se ut som at yngre barn er mer risikoutsatt. Når du ser på tallene for sykehusinnleggelser fordelt på alder, vil vi vanligvis se flere sykehusinnleggelser blant de eldre. Men i de første utbruddene her i Tshwane (administrasjonssenteret i Gauteng red.anm.), ser vi at det har vært flest sykehusinnleggelser blant barn i aldersgruppen 0-2 år. Vi ser også et høyt tall med sykehusinnleggelser hos aldersgruppen 28 til 38 år, sa NICD-topp og lege Waasila Jassat nylig til helsedepartementet i Sør-Afrika, ifølge nyhetsportalen news.com.au.
Og hun la til:
- Det er viktig å si at samtidig som vi forbereder oss for flere sykehusinnleggelser, så kan det hende at vi også må legge til rette for pediatrisk utredning. Det er imidlertid viktig å understreke at det er ingen signaler hittil på at barna blir veldig syke.
- All grunn til å følge nøye med
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at det er for tidlig å si om dette er noe vi kan vente oss her til lands.
- Det er vanskelig å vurdere disse tallene, siden små barn sjelden testes for koronaviruset og mørketallene i form av milde sykdomstilfeller derfor er store. Likevel viser tallene en mye høyere andel innleggelser blant 0-2-åringer enn for deltavarianten i Sør-Afrika. Det er all grunn til å følge nøye med på dette, siden de nye mutasjonene kan ha endret virusets egenskaper, slik at det gir et annet sykdomsbilde for barn enn deltavarianten gjør, skriver Nakstad i en sms til Nettavisen.
FHI vektlegger dårlige levekår
- Det har vært noen medieoppslag som melder at barn under 2 år utgjør 10 % av innleggelsene i sykehus i et område der omikron-utbruddet er (Tshwane). Tshwane er et område av Gauteng, omkring tidligere hovedstad Pretoria. I dette området er det en god del slumområder og svært dårlige levevilkår, skriver FHI-overlege Margrethe Greve-Isdahl til Nettavisen.
- Dr Jassat sier i et intervju til Bloomberg at dette ikke er nytt, at lignende ble sett da delta-varianten var i oppsving, og at det er først og fremst av forsiktighet og frykt for nye varianter som også gjør at flere søker til sykehus med de minste. Vi avventer og er årvåkne i forhold til mer informasjon om dette, men i utgangspunktet er det vanskelig å overføre kunnskapen fra et område med så krevende levevilkår for barn til norske forhold, skriver Greve-Isdahl.
- I Norge har vi under delta-smittebølgen ikke hatt en tilsvarende økning i sykehusinnleggelser hos barn i forhold til hvor mange barn som har fått påvist covid-19 i denne perioden, legger hun til.
- Mange infeksjoner er mer alvorlig for barn i afrikanske land enn det er i Norge, fordi de har dårligere helse og levekår i utgangspunktet, og helsetjenester ikke er like godt tilgjengelige og har like høy kvalitet. Lungebetennelse fører for eksempel til mange dødsfall blant barn i Afrika årlig, mens det er svært sjelden i Norge, avslutter FHI-overlegen.
Jassat poengterer at det kan hende sykehusinnleggelsene skyldes at barna er uvaksinerte med et «umodent» immunforsvar, og at foreldrene er mer bekymret for omikron-varianten. Dermed er terskelen lavere for å ringe legen og be om at barna får sykehusbehandling.
Oslos byrådsleder Raymond Johansen var svært nedbrutt på torsdagens pressekonferanse:
Viktige 14 dager
Fra og med fredag trer de nye og strenge koronatiltakene i kraft i Oslo-området. De skal i første omgang vare i 14 dager. På torsdagens pressekonferanse sa regjeringen at de trenger denne perioden for å kjøpe seg tid som skal bremse omikron-varianten, men samtidig gi helsemyndighetene langt større kunnskap om den nye varianten.
Les også: Innfører strenge tiltak i 25 kommuner og skjerpede anbefalinger nasjonalt
- I løpet av et par uker vil vi nok vite mer om egenskapene til omikron-varianten i ulike aldersgrupper, understreker Nakstad.