Omikron-varianten oppdages stadig flere steder i verden, sist i Nederland, Belgia, Danmark, Italia, Sveits, Tsjekkia, Israel, Australia og Storbritannia.

Israel har også gjeninnført den omstridte overvåkingen av mobiltelefonene til koronapasienter og deres kontakter.

Japan gjeninnfører streng grensekontroll og nekter alle utenlandske tilreisende adgang på grunn av den nye koronavarianten omikron, melder NTB.

De skjerpede innreisereglene, som ble kunngjort mandag, kommer få uker etter at reglene ble lempet på.

- Vil forby innreise

– Vi vil forby innreise for utlendinger fra hele verden fra og med 30. november, sa statsminister Fumio Kishida på en pressekonferanse.

Avgjørelsen setter til side ordningen som åpnet for at forretningsreisende på korte besøk, utenlandske studenter og arbeidere fikk komme inn i landet.

Japan innførte i helgen karantenekrav for reisende fra Sør-Afrika og åtte andre land. Mandag opplyste Kishida at det også innføres karantenekrav for reisende fra ytterligere 14 land der virusvarianten er oppdaget.

Filippinene: Stenger grensene igjen

I forrige uke kunngjorde Filippinene at de ville åpne grensene for turister, men på grunn av omikronvarianten blir denne avgjørelsen midlertidig stanset.

Turister skulle få slippe inn fra 1. desember, men risikoen for å slippe inn den nye varianten i et land der mesteparten av befolkningen er uvaksinert, førte til at helsemyndighetene snudde.

Turisme er en viktig næring for den filippinske økonomien og utgjorde nær 13 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) i 2019. Den gang var det nærmere åtte millioner turister som besøkte landet. I fjor falt tallene til 5,4 prosent av BNP og 1,48 millioner turister.

Drøyt en tredel av Filippinenes 110 millioner innbyggere er vaksinert.

Samtidig har Filippinene reversert en beslutning om å åpne grensene for fullvaksinerte turister. Australia vurderer også å gjøre om planlagte lempelser på grenserestriksjoner, mens Israel har stengt grensa for alle utlendinger.

Danmark er et av landene som har påvist de første tilfellene av omikron-varianten. De to som er smittet reiste med fly fra Sør-Afrika til Danmark.

- Vi kan ikke unngå at den kommer inn i Danmark, og vi kan bare forsinke og kjøpe oss tid, uttaler Danmarks helseminister Magnus Heunicke ifølge Danmarks Radio.

- Vår strategi å hale ut tiden

Bekreftelsen fra Danmark kom søndag.

- Det var som forventet. Vår stategi er å hale ut tiden, så vi rekker å få vaksinert flest mulig og kommer lengre gjennom vinteren før den for alvor kommer til Danmark, sier direktør for Danmarks svar på Folkehelseinstituttet, Statens Serum Institut.

Omikronvarianten av covid-19 vil trolig spre seg over hele verden, sier Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere land stenger grensene for alle utlendinger.

WHO: - Svært høy global risiko

WHO ber sine 194 medlemsland om å akselerere vaksineringen av prioriterte grupper og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester, skriver Reuters.

– Omikronvarianten vil trolig spre seg internasjonalt og utgjør en svært høy risiko. Nye store smitteøkninger kan få alvorlige konsekvenser i noen regioner, sier organisasjonen i en uttalelse.

De legger imidlertid til at det foreløpig ikke har vært dødsfall knyttet til omikronvarianten.

I tillegg ber organisasjonen om mer forskning for å forstå omikronvariantens potensial til å smitte ferdigvaksinerte personer og de som allerede har hatt covid-19. De venter at mer data kommer i løpet av de neste ukene.

Storbritannia vurderer nå å utvide tilgangen til tredje vaksinedose, ifølge nyhetsbyrået AP. Filippinene skal på sin side vaksinere ni millioner personer på tre dager, melder NTB.

Les også: Koronapress på helsevesenet bekymrer flere