Gå til sidens hovedinnhold

Omikronsmitte påvist i Øygarden: - Det er alvorlig

- Det er alvorlig. Det viser at denne pandemien ikke på langt nær er over, sa ordfører Tom Georg Indrevik på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Øygarden kommune bekreftet onsdag formiddag at to personer har fått påvist smitte av omikronvarianten av koronaviruset. Det gjorde at kommunen hasteinnkalte til pressekonferanse.

Her kan du se pressekonferansen i sin helhet:

Det er to voksne som er bekreftet smittet etter å ha vært på reise i Sør-Afrika.

– De beskriver det som en influensalignende sykdom. De er på bedringens vei og ved godt mot, sa kommuneoverlege Bjørg Møllerløkken på pressekonferansen.

De smittede skal ha mellom 30-40 nærkontakter. Alle nærkontakter skal være varslet og kommunen opplever at de har god oversikt over situasjonen.

Foreløpig er det ingen av nærkontaktene som har testet positivt på hurtigtester, opplyste kommuneledelsen på pressekonferansen.

- Selv om tilfellene fører til økt smittetrykk i Øygarden, er testkapasiteten god, forsikret ordfører Indervik.

Les også: Hasteinnkaller til pressebrief: Omikron-varianten påvist i Norge

Den nye varianten som stammer fra Sør-Afrika har spredt seg i flere land i Afrika, Asia og Europa de siste dagene.

- Det er ikke overraskende at omikronvarianten påvises i hele Europa nå, også i Norge. Det viktigste er at kommuner med påvist smitte driver effektiv smittesporing, skriver Nakstad i en tekstmelding til NTB.

– Vi må også være forberedt på at det også kan være skjult smitte i landet allerede. Derfor er gjeldende smittevernråd svært viktige å følge for alle, skriver han.

Reise til Sør-Afrika

De to personene som er smittet i Øygarden har vært på reise i Sør-Afrika.

På onsdagens pressekonferanse opplyste kommuneoverlegen om at de skal ha kommet tilbake til landet 20.november. Det vil si før omikronvarianten ble kjent og før innreisekarantene fra land i sørlige Afrika ble gjeldene.

- Vi har hatt kontakt med Folkehelseinstituttet siden helgen, og det er tatt ekstra forholdsregler når det gjelder de som er smittet av omikronvarianten, opplyser ordfører Indrevik i en pressemeldingen onsdag formiddag.

Også på Gardermoen i Ullensaker kommune har det blitt registrert to smittetilfeller av omikronvarianten onsdag. Det skal være reisende til Oslo lufthavn Gardermoen.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at Norge er forberedt.

– Jeg forstår at det kan virke skremmende på noen, men vi har vært forberedt på det både i Norge og internasjonalt, og har planer for å håndtere smitte umiddelbart, sier Kjerkol til NTB.

Hun forteller at de smittede er satt i isolasjon og deres nærkontakter i karantene.

Varianten ble først påvist i Sør-Afrika og har skapt uro verden rundt siden den ser ut til å være mer smittsom. Ifølge en risikorapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) gir den trolig ikke mer alvorlig sykdom eller død.

Les også: Fyres opp av spørsmål om vaksine: - Helt udiskutabelt!

Grunn til bekymring

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa mandag morgen til NRK at det er grunn til bekymring.

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sa Stoltenberg.

FHI tror det er sannsynlig at vaksinene virker også mot denne varianten.

– Hvor godt vet vi ikke, sa Stoltenberg.

Ifølge FHI vil det komme svar om dette innen midten av desember.

FHI mener også at lokale utbrudd av varianten bør slås ned de kommende ukene, fram til vi har fått mer oversikt over den.

Den nye koronavarianten ble meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Den har siden spredt seg til flere land, blant annet i Europa. Norge og flere andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Les også: WHO ber alle over 60 år om å utsette reiser