Gå til sidens hovedinnhold

Omkom etter den tragiske brannen i Ytrebygda: Huskes som glade, snille, sprudlende og kjærlige jenter

Noura (14), Rouhlat (9), Nohin (7) og moren deres Malak (41) døde i den tragiske brannen i Ytrebygda. Slik blir de husket.

BERGEN (Bergensavisen): I rørende hilsener lagt ned foran huset til familien, forteller venner av barna om savn, sorg og vennskap.

Bergensavisen sender direkte fra minneseremonien

«Du og familien din er så snill og alltid blid og glad. Du var flink til å ordne opp i ting hvis noen krangler. Du har et godt smil. Hvordan hadde livet vært uten deg.»

Slik beskrives ni år gamle Rouhlat Othman av venner og klassekamerater som la ned hilsener, tegninger og blomster ved brannstedet i Skranevegen forrige uke.

Les også: Samlet før begravelsene: – Jentene er engler nå

Rouhlat: – Du er fortsatt min beste venn

Niåringen, som døde etter brannen i tomannsboligen 4. januar, minnes som en livsglad og snill jente. Mange skriver at hun var deres beste venn.

«Jeg kommer aldri til å glemme deg. Du er fortsatt min beste venn. Du er en god venn, en sånn som hjelper andre. Du er snill. Jeg kommer til å drømme om deg hele tiden» skriver en skolevenninne.

Niåringen gikk i fjerde klasse på Aurdalslia skole, der det første skoledag etter juleferien ble holdt en lavmælt minnestund for eleven. Elever og lærere samlet seg i gymsalen, som var pyntet med hvite blomster og tente lys. En kondolanseprotokoll ble senere sendt rundt i klassene slik at barna kunne skrive i den.

Medelever fra fjerde trinn gikk også til brannstedet senere på dagen for å legge ned blomster og tenne lys.

I mange av brevene fra vennene er det også laget fine tegninger av vennskapet de hadde med niåringen. Sorgfullt beskrives det hvordan hun lyste opp hjertene til sine venner, og at hun aldri vil glemmes. En nevner hennes gode og varme klemmer, mens flere beskriver smilet hennes.

«Du har alltid hatt et fint smil og øynene dine glitrer alltid.»

Noura: – Et kjært smil er vekke

Også storesøster Noura Othman (14) beskrives som en som glitret, en sprudlende jente med godt humør.

– Dette var en sosial og glad jente med mange gode venner. Hun likte seg godt på skolen, sier rektor ved Ytrebygda ungdomskole, Siss Ragnhild Pedersen.

I skolens kondolanseprotokoll beskriver medelever henne som positiv og blid. En humørspreder som vil bli dypt savnet.

«Du fortjente virkelig ikke dette (...) ikke etter alt du har gått gjennom før. Du var en snill jente som alltid var blid. Et kjært smil er vekke og vi savner deg så mye. Hvil i fred, Noura.» skriver en.

Flyktet fra krigen

Familien på syv kom til Norge fra borgerkrigsrammede Syria i løpet av årene 2015 til 2017. Faren var den første som dro, før konen og barna kom etter.

De fant seg godt til rette i nabolaget på Søreide, og ble raskt integrert. Barna begynte på skole, og de tre eldste spilte fotball for ulike idrettslag.

Noura var fotballspiller i sportsklubben Trane. Der ble det triste dødsbudskapet mottatt med sorg, forteller leder for sportsklubben, Arild Åge Hovland.

– Vi sørger over tapet av en flott 14-åring. Våre tanker går til de etterlatte og hennes nærmeste familie.

Naboene i Skranevegen forteller at barna lekte mye ute i gaten, og familien beskrives som rolige og hyggelige mennesker som alltid hilste.

Natt til tirsdag døde Noura sammen med moren Malak Houro på Haukeland sykehus.

Malak: Pratsom og snill

Den 41 år gamle fembarnsmoren minnes av sine venner som en utadvendt og snill dame, alltid med et smil på lur.

– Hun var veldig pratsom og snill. Hun hadde mye respekt for andre og smilte alltid. Slik var egentlig hele familien, sier Fatima Noureddin, som kjente Malak fra norskopplæringen på Nygård skole.

– Mange bruker lang tid på å lære seg språket, men hun lærte veldig fort. Hun var langt forbi andre, sier Noureddin.

Døtrene deres var også gode venninner som var mye sammen.

– Familien var veldig snille med hverandre og andre folk. Vi tenker mye på familien og deres sorg nå, sier hun til BA.

Medelev Sherina Haii er glad for at de tirsdag forrige uke kunne samles i sorgen under en minnestund på Nygård skole.

– Det er vanskelig, men godt at vi er sammen i sorgen. Akkurat nå er alt veldig trist, sier Haii.

Nohin: –Hele tiden spurte hun om noen trengte hjelp

Et halvt døgn etter moren og storesøsteren, døde også syv år gamle Nohin på sykehuset tirsdag ettermiddag. Yngstejenten, som beskrives som sprudlende og glad, gikk i andre klasse på Aurdalslia skole.

– Hun strålte hver dag og hadde en helt spesiell evne til å bry seg om andre, til tross for sin unge alder. Jeg vil beskrive henne som en entusiastisk jente man bare hadde lyst til å klemme hele tiden. At hun er borte er et stort tap for skolen vår, sier rektor Terje Tviberg.

Nohin var en svært sosial syvåring, som var lett å bli kjent med. Ord som empatisk, livsglad og inkluderende går igjen.

– Det var viktig for henne at andre barn ikke var alene. Begge søstrene hadde utrolig fine holdninger som de nok har fått med seg hjemmefra, sier rektoren.

Også personalet på skolen savner henne sårt.

– Hele tiden spurte hun om noen trengte hjelp. Alt fra vaktmesteren til kontorpersonalet fikk spørsmål. Hun var en utrolig hjelpsom jente med et smilende åsyn. Vi venter liksom fortsatt på at hun skal komme dansene gjennom gangene.

Syvåringen elsket dans og musikk.

– Hun var en flott jente, som elsket å danse og leke. Hun lekte og danset med min sønn, selv om han kun er to år gammel, forteller familievenn Ibrahim Mustafa.

Kommentarer til denne saken