RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STORT TRYKK: Stig Bredal Eriksen sier livet som suvenirselger er en livsstil, og at han ikke kunne tenke seg en annen jobb. Her står han med sine ansatte Georgina Ronero Pedreu og Larissa Blanco.
STORT TRYKK: Stig Bredal Eriksen sier livet som suvenirselger er en livsstil, og at han ikke kunne tenke seg en annen jobb. Her står han med sine ansatte Georgina Ronero Pedreu og Larissa Blanco. Foto: Christina Hauge (Bergensavisen)

Omsetter suvenirer for 40.000 kroner dagen

Sist oppdatert:
– Det er mange som tror vi suvenirselgere bare er tapere, men de vet ikke hvor mye vi elsker jobben vår, sier Stig Bredal Eriksen.

BERGEN (ba.no): Stig Bredal Eriksen snakker spansk, italiensk, tysk, fransk og engelsk. Det er fredag formiddag og turistene strømmer til boden hans i Bergen, for å kjøpe t-skjorter og gensere. I fjor trodde han ikke det kom til å skje.

Han måtte nemlig bytte plass.

Tidligere år har han nemlig stått fremst av suvenirselgerne. Han hadde boden med den beste plasseringen, trodde han. Mot veien, der kundene går forbi. I år fikk han plass lenger bak, og Bredal Eriksen var svært negativ.

– Men det viser seg å ha vært veldig bra. Jeg vet ikke om det er været som har gjort det, eller at turistene har mer penger, men denne sesongen har vi hatt flere dager med omsetning på 40.000 kroner, sier han til BA og legger til at det i begynnelsen av sesongen kan være dager med kun 3.000 kroner i omsetning.

Finansierte studiene
Mannen i naboboden er utdannet siviløkonom fra NHH. Bredal Eriksen vil ikke røpe hvor mye han omsetter for i året, men denne sesongen har vært svært lukrativ for suvenirselgeren på Vågsallmenningen.

Han mener den nye plasseringen fikk ham til å tenke mer kreativt.

– Jeg var bekymret før vi begynte, men så kom vi i gang, og det viser seg å være knallbra, mye bedre i år enn i fjor. Jeg begynte å tenke nytt og legge frem varene på en annen måte. Når alt blir rutine, slutter man å tenke, sier han.

MÅTTE FLYTTE: Her sto boden før, lengst fremme mot veien hvor kundene går forbi. Da han måtte flytte lengre bak, trodde han salget skulle gå ned, men i år har han mange dager med omsetning på 40.000 kroner.


Han startet som suvenirselger da han var student. Meningen var at salget skulle finansiere studiene, men han leverte aldri inn hovedfagsoppgaven. Nå har han vært på Torget i nær 20 år.

– Jeg har en annen jobb om vinteren, men man kan leve på pengene man tjener her om sommeren. Men det er lange dager for meg. Minst 12 timer hver dag, sier Bredal Eriksen som bor på hybel når han er i byen. Hjemme i Kristiansand har han enebolig og familie.

Ønsket langsiktighet
H
an sier leien er relativt lav, men at han ønsker mer langsiktighet fra kommunens side.

– Nå får vi kontrakter for ett år om gangen, jeg ønsker meg fem års kontrakter. Jeg designer varer, og reiser til Asia for å få det produsert for flere hundre tusen kroner. Jeg ønsker langsiktighet, sier han.


Ned 80 prosent
Det er ikke alle torghandlerne som er like fornøyd med plasseringen. Helene Vassbotn står utenfor Bølgen og Moi, inntil en vegg, helt for seg selv. Hun sier salget har gått ned med 80 prosent etter at hun måtte flytte boden hit.

– Du kan bare tenke deg hvor irritert jeg har vært når jeg har stått og sett bort på de andre, og kundene putter varer i posene, sier hun oppgitt, og håper på en bedre plass neste år.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere