RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Omsorg er ikke en konkurransesport

Sist oppdatert:
I denne valgkampen går det ikke lenge mellom hver gang en Hø yre-politiker taler varmt om hvor viktig det er å konkurranseutsette offentlige oppgaver.

Men partiets talsmenn kan ikke ha forstått at det er en veldig forskjell på å konkurrere om for eksempel søppeltømmingen i en kommune og å innby til konkurranse om omsorgsoppgaver.

Når det er snakk om konkurranseutsetting dreier det seg praktisk talt alltid om å få en oppgave best mulig utført til en pris som er så rimelig som mulig. Når det gjelder mange av de oppgavene som skattebetalerne betaler for at det offentlige skal utføre, lar det seg gjøre å bruke prinsippet om konkurranseutsetting.

Men når det gjelder omsorg for gamle og syke står vi overfor oppgaver som ikke kan eller bør måles ensidig ut fra hensynet til hvilken prislapp konkurrerende firmaer er i stand til å presentere for å utføre tjenstene. Da vil man lett komme ganske galt av sted. På akkurat dette området vil det nemlig som oftest være slik at det er den dyreste løsningen som er den beste for dem det gjelder.

Omsorgsoppgavene koster det offentlige svært beløp, og det er forsåvidt forståelig at hver enkelt kommune går grundig igjennom bruken av penger også på dette området. Man kommer imidlertid galt av sted hvis man ikke godtar at dette er et område som skal og må være kostbart.

Reell omsorg innebærer nemlig at det blir satset ressurser både når det gjelder personer og tid. Og både tid og personer koster penger. Den som er i stand til å levere det billigste anbudet på omsorg vil gjerne være den som klarer å knipe mest mulig inn på både tidsbruk og bruk av personell.

Derfor går begrepet konkurranseutsetting så vanvittig dårlig sammen med ønsket om å skape den best mulige omsorg for syke, gamle og andre pleietrengende. Det er egentlig ganske forstemmende at pertiet Høyre ikke viser vilje til å se omsorgsoppgavene isolert fra ønsket om å sette offentlige oppgaver ut på anbud. Her finner vi den aller vesentligste årsaken til at Høyres motstandere har et poeng når de snakker om at Høyres politikk er både kald og følelsesløs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere