RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Omsorg mer populært på bygda

(Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix)
Sist oppdatert:
Fylker med spredt bosetning rekrutterer tre ganger så mange unge til helse- og sosialutdanning som Oslo.

Rekrutteringen til til helse- og sosialfag på videregående skole er størst i Nord-Trøndelag, Nordland og Finnmark. Akershus ligger i motsatt ende av skalaen, men likevel et godt stykke over Oslo. Også Hordaland og Buskerud ligger «lavt». Det viser foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet.

Samtidig viser en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Helsedirektoratet at langt flere i spredtbygde strøk kan tenke seg en framtid i helse- og omsorgssektoren enn i tettbygde strøk.

Høyere utdanning i storbyen
At helse- og sosialfag er mer populært blant bygdeungdom er en mangeårig trend, ifølge avdelingsdirektør Otto Christian Rø i Helsedirektoratet.

– Det henger nok sammen med at jobbmarkedet er mye mer variert i Oslo og at utdanningsnivået generelt er høyere i storbyene. Mange av dem som velger helse- og sosialfag på videregående velger jo den varianten med kort utdanning, det vil si der de tar to år på videregående og så to års praksis med halv lønn, sier Rø til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vanskelig å påvirke trend
Det har vært vanskelig å påvirke denne trenden blant unge i storbyen, til tross for en god del satsing, ifølge Rø.

– Det vi imidlertid ser er at en del av dem som jobber i omsorgssektoren i Oslo, er voksne uten helse- og sosialfaglig utdanning. Oslo kommune og andre storbyer gjør en stor jobb for at mange blant denne gruppen får utdanning, særlig blant innvandrere. Kan vi ikke nå de unge, må vi nå de voksne, ufaglærte som allerede er i disse yrkene, sier Rø.

Gir ikke opp
Men det jobbes for å utfordre ungdom også i storbyene. Helsedirektoratet har en kampanje gående som blant annet henvender seg til ungdom via internett. Et av elementene i kampanjen er informasjon om helse- og sosialfaglig utdanning, forteller Rø.

Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet har finansiert et prosjekt kalt Aksjon helsefagarbeider som drives av Kommunenes Sentralforbund (KS). I dette prosjektet holder ungdom som allerede har gjennomført helsefagutdanning foredrag på ungdomsskoler og videregående skoler.

Virkemiddel
– Dette tror vi kan være et virkemiddel for å sikre at også osloungdom kan bli godt opplyst om hvilke muligheter som ligger i denne sektoren, sier Rø, som ikke vil høre snakk om at helse- og sosialfag er lurt å velge for de skoletrøtte.

– Vi tror dessverre denne holdningen kan være kommunisert både fra studieveiledere på skolene og fra foreldre. Helse- og sosialfagutdanningene krever flinke og motiverte elever. Via Aksjon helsefagarbeider prøver vi også å understreke at helse- og sosialfag for mange vil åpne opp for en spennende arbeidssituasjon, sier Rø.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere