Gå til sidens hovedinnhold

Omstridt dansk studie kan ikke bekrefte at munnbind beskytter mot smitte

Anerkjente tidsskrifter avviste studien. Nå foreligger det etterlengtede resultatet.

Resultatene fra en dansk studie om munnbinds effekt på koronasmitte, legges fram onsdag ettermiddag.

Studien ble igangsatt allerede i april. Undersøkelsen involverte 18.000 munnbind og 6000 dansker, hvorav halvparten skulle bruke munnbind ute i offentlig rom over en lengre periode.

- Ingen signifikant beskyttelse

Resultatene viser at bruk av munnbind viser ingen signifikant beskyttelse mot koronasmitte, opplyser Rigshospitalet i en pressemelding.

I studien har man utelukkende undersøkt om personer med munnbind ble beskyttet bedre mot koronaviruset enn personer som ikke hadde munnbind, skriver den danske avisen Berlingske.

Forskerne bak studien har ikke tatt stilling til hvorvidt koronasmittende personer med munnbind begrenser smitte av andre personer.

Studien kan blant annet av den årsak ikke anvendes til å konkludere noe bredt om bruken av munnbind er et effektivt virkemiddel til å redusere koronasmitte, mener forskerne bak studien.

- Ingen åpenbar gevinst

6000 mennesker deltok i studien i Danmark i april og mai måned. Den gang var det ikke vanlig å gå med munnbind i landet, slik det er nå. Derimot var landet rammet av nedstengning, hvor flere institusjoner, arbeidsplasser og restauranter var stengt.

Samtlige deltakere, både dem med og uten munnbind, ble oppfordret til å følge myndighetenes anbefalinger om smitteverntiltak som god håndhygiene og sosial distansering. Deltakerne skulle tilbringe minst tre timer utenfor hjemmet hver dag.

I gruppen som ikke brukte munnbind, var det 2,1 prosent som fikk korona. Blant dem som anvendte munnbind, var det 1,8 prosent av deltagerne som fikk påvist korona i perioden undersøkelsen pågikk.

Forskjellen anses ikke som stor nok til å kunne konkludere med at det er noen gevinst ved å bruke munnbind for å beskytte seg selv mot koronavirus, skriver Berlingske.

«Studien bekrefter dermed ikke den forventede halveringen av risikoen for smitte for brukeren av munnbindet, men resultatene kunne tyde på en mere moderat grad av beskyttelse på 15 til 20 prosent,» skriver forskerne.

«Dog kan ikke studien utelukke at masken ikke beskytter bæreren,» lyder studien.

«Det understrekes at studien ikke undersøkte maskenes funksjon som kildekontroll, det vil si begrensninger av smitte fra en smittet person, som bærer maske, til andre.»

«Studien belyste heller ikke effekt av munnbind i situasjoner hvor det ikke er mulig å opprettholde sosial avstand.»

«Det skal derfor understrekes at disse resultatene ikke kan anvendes til å så tvil om at utbredt bruk av masker utenfor helsevesenet kan være et effektivt middel til å redusere sars-cov-2-smitte (koronaviruset red.anm.).»

I pressemeldingen fremkommer det også at studien skal publiseres i det medisinske tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Les også: Bilder fra morgenrushet i Stockholm vekker oppsikt

Hensikten med studien var å undersøke i hvilken grad munnbindbruk beskytter en selv mot å bli smittet.

Forskerne har imidlertid ikke undersøkt i hvilken grad en smittet person kan beskytte andre personer rundt seg, og hindre videre smittespredning, ved å anvende munnbind.

Avvist av anerkjente tidsskrifter

Studien har vært omdiskutert fordi flere internasjonale tidsskrifter avviste å publisere den i oktober. Den gang ble det meldt at studien ikke ville bli offentliggjort før den ble publisert i et tidsskrift, skriver danske Politiken.

The Lancet, The New England Journal of Medicine og JAMA er blant tidsskriftene som ikke ville publisere undersøkelsen.

Les også: Rekordhøyt smittetall i Oslo: - Håper det er i ferd med å snu

Studien skulle i utgangspunktet publiseres allerede i våres. Den store forsinkelsen har vakt mye frustrasjon blant danske politikere og forskere.

Munnbindpåbud i danske butikker

Christian Torp-Pedersen, som er en av forskerne bak studien, har uttalt at det er lagt ned et grundig arbeid. Han sa følgende til Ekstra Bladet i oktober:

- Det jeg kan si om oss som har laget denne undersøkelsen, er at vi ikke er infeksjonsmedisinere eller munnbind-eksperter. Det vi kan, er å lage denne typen kliniske undersøkelser. Jeg har gjort det i en mannsalder. Håndverket med å lage en undersøkelse – det kan vi, sa Torp-Pedersen, som er professor i klinisk medisin ved Aalborg universitetssykehus, til avisen den gang.

Les også: Ny studie med lovende funn om munnskyll og korona

I forrige måned innførte danske myndigheter et landsdekkende påbud om bruk av munnbind i butikker og kjøpesentre. Påbudet varer i første omgang fram til 2. januar.

Danmark har onsdag formiddag påvist til sammen 64.500 smittetilfeller og 768 registrerte koronarelaterte dødsfall, ifølge tall fra Worldometers.

Les: Ny studie med lovende funn om munnskyll og korona

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken