*Nettavisen* Nyheter.

Omstridt giljotin-kunst i Oslo

En giljotin med Chanel-logo, en elektrisk stol og en McDonald’s-kiosk der «Fuck You» er klistret på. En av USAs mest politiske samtidskunstnere, Tom Sachs, har inntatt Oslo. Se bilder.

13.01.06 10:21

Tom Sachs «Survey – America. Modernism. Fashion» er spesialbestilt av Astrup Fearnley-museet i Oslo, og setter den faste utstillingen med Damien Hirsts parterte ku nærmest tilside.

Tom Sachs er provoserende, morsom og imponerende i sin detaljrikdom. Stikkord er kritikk mot forbrukersamfunnet, det amerikanske samfunnet og til tider generelt det vestlige tankesett.

- Sachs er vanskelig å plassere. Tom Sachs er ikke en del av kunstbevegelse, han er direkte politisk , sier Gunnar Kvaran.

Omdiskutert
Sachs har blitt omdiskutert i flere år. Han har mange ganger måtte forsvare sine kunstverk. Sachs skaper Prada-fabrikken i Milano om til en konsentrasjonsleir i «Prada Death Camp» og sammenlikner motepresset med fascismen.

Chanel-logoen pryder en giljotin, noe motehuset ikke var så begeistret for. Du har en McDonald’s-kiosk som antyder at arbeiderne blir hjernevasket av en lærevideo med en gebrokken røst og hypnotiserende muzak. En elektrisk stol har innebygd TV.

Men så har du andre verk, som en gigantisk modell av arkitekten Le Corbusiers berømte bygg Unité som står i Marseille. Sachs' opprinnelige yrkesvalg var egentlig arkitekt.

Funksjonell kunst
Politivold, våpenpolitikk og makt er en del av Sachs kunst.

-Men jeg vil understreke at jeg bare er kritisk mot det amerikanske samfunnet. Jeg er også fascinert av shopping og TV. Jeg synes ikke McDonald’s er bare dårlig, sier Tom Sachs.

Han lager sine kunstverk av billige materialer, som for eksempel et toalett i papp.

-Men alle mine installasjoner og kunstverk er funksjonelle, de fungerer – også giljotinen, sier Sachs.

-Min erfaring er at et kunstverk fungere best om det er autentisk i detalj, sier han.

«Survey» er den første store utstillingen som samler flere av Sachs store kunstverk gjennom ti år. Den står frem til 23. april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.