Omstridte Tsjernobyl-funn

Oslo (NTB): Forskere ved Universitetet i Oslo mener nordmenn som ble utsatt for stråling fra Tsjernobyl som fostre, scorer dårligere på IQ-tester enn andre nordmenn.

De nye funnene er omstridte, skriver Aftenposten, som omtaler studien. Strålingen i etterkant av eksplosjonen ved det sovjetiske kjernekraftverket i 1986 kan ha hatt konsekvenser for ufødte barn, hevder studien som onsdag publiseres i Scandinavian Journal of Psychology.

- Våre funn tyder på at selv lave stråledoser kan ha konsekvenser for utviklingen av hjernen i den mest sensitive delen av svangerskapet, sier psykologiprofessor Bjørn Rishovd Rund og stipendiat Kristin Sverdvik Heiervang ved Universitetet i Oslo til avisen.

- De som ble eksponert for radioaktiv stråling i fosterlivet scorer noe lavere enn de andre på de fleste testene, sier forskerne.

Forskjellen er på fem IQ-poeng, noe som ikke beskrives som viktig i hverdagen, men betydelig i forskningen. Forskerne understreker at de ikke kan utelukke at andre faktorer spiller inn, men hevder at radioaktivt nedfall er den mest sannsynlige årsaken.

- Mange har vært skråsikre på at så lave stråledoser ikke kan ha effekt. Vi mener vår studie viser at man ikke kan være så sikre, sier professor Rund i Vestre Viken helseforetak.

Statens strålevern er overrasket over funnene og mener de bør følges opp med større undersøkelser.

- Det er mulig at strålingen kan ha hatt en viss effekt, men neppe så stor som studien tilsier, sier seksjonssjef Astrid Liland i Statens strålevern til Aftenposten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.