*Nettavisen* Nyheter.

Ondskap i norsk ferieidyll

Er du norsk hytteeier i Fjällbacka-området, kan du risikere å havne i en av Camilla Läckbergs krimromaner. Og det kan bli riktig stygt.

24.02.06 09:26

I løpet av fire bøker har Camilla Läckberg bygget seg opp til å bli en av Sveriges store kvinnelige krimforfattere. Mens hennes tredje bok, «Steinhuggeren», kommer på norsk, er Sveriges Television allerede i ferd med å gjøre de fire utgivelsene i Sverige om til en ny krimserie på TV.

Läckbergs bøker handler om den unge journalisten Erica og hennes kjæreste, politimannen Patrik.

Ingen trett detektiv
- Jeg ønsket meg unge hovedpersoner. Førstebetjenter som elsker whiskey og opera har vært gjort så bra før, dessuten vet jeg ikke om jeg hadde kunnet skrevet en slik figur. Jeg er ganske uinteressert i den kriminelle handlingen, jeg er mer opptatt av hvorfor den skjer. Det er sjelden et mord uten anledning i mine bøker, sier Läckberg.

Sammen bor hennes to helter – og et galleri av bipersoner i Fjällbacka. Patrick er stasjonert på Tanumshede politistasjon, og mellom den idylliske svenske sommerbyen og Grebbestad skjer det flere grusomheter i Läckbergs penn enn det noensinne har skjedd i det virkelige liv.

I «Steinhuggeren» slår drapet på en liten jente ned som en isende uhygge og sorg i Fjällbacka.

Nervøs for mottakelsen
- Jeg var faktisk litt nervøs for hvordan folk i Fjällbacka ville ta det da jeg ga ut den første boken. Min mor bor fremdeles der, og det å komme fra et lite sted er ikke bare entydig positivt, men jeg har ikke fått én negativ kommentar. Selv om folk mener de kjenner seg igjen i personer i bøkene, ler hun.

Läckberg er egentlig utdannet siviløkonom, en jobb hun gruet seg til så hun fikk vondt i magen hver søndag. Da en venninne ble lei å høre om skrivedrømmen hennes, gikk hun og snakket med Camillas mor, bror og mann. Sammen ga de Läckberg hennes første skriverkurs i krim.

- Hun var nok lei av alt pratet mitt om å bli forfatter, ler 32-åringen. I dag bor hun sammen med mann og to barn utenfor Stockholm, og akter ikke å flytte tilbake til hjembygden.

- Om jeg hadde bodd der ennå, kunne jeg ikke hatt den distansen til å skrive om det. Det var faktisk en dame på 1920-tallet som bodde i Fjällbacka og skrev noveller der folk i byen var lett fordekte figurer i historiene. De jaget henne ut av bygden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag