NEW YORK (Nettavisen): President Donald Trump er under massivt press etter at han på onsdag i forrige uke oppfordret demonstrantene til å marsjere mot Capitol i Washington.

Så langt er fem personer døde og flere titalls personer skadet i forbindelse med stormingen og opptøyene.

Les også: Spekulasjonene raser om Trumps datter: - Vil gjøre pappa rasende

La frem tiltalen mot Trump

Demokratene la på mandag fram sin riksrettstiltale mot Donald Trump etter at republikanere stanset en resolusjon med en oppfordring om å avsette ham.

Forslaget til riksrettstiltale ble lagt fram av demokratene i Representantenes hus mandag.

Les også: – Denne videoen avslører at president Trump ikke er mentalt frisk

Demokratene foreslår å tiltale Trump for å ha oppmuntret til opprør, med henvisning til presidentenes uttalelser i forkant av stormingen av Kongressen forrige uke.

– Dette var et forsøk på å begå statskupp og styrte regjeringen, sa den demokratiske kongressrepresentanten David Cicilline etter at tiltalen var presentert.

Alle involverte må stilles til ansvar, fastslår Cicilline. Han sier dette også gjelder USAs president.

Følger neppe oppfordringen

Tiltalen ble lagt fram rett etter at Republikanerne hadde blokkert et første forsøk på å få vedtatt en resolusjon der visepresident Mike Pence oppfordres til å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget.

Tillegget åpner for at visepresidenten og et flertall av regjeringsmedlemmene kan avsette presidenten ved å erklære at han ikke er i stand til å utføre sine oppgaver.

Resolusjonsforslaget blir trolig behandlet i plenum i Representantenes hus tirsdag. Men det er uansett ikke ventet at Pence vil følge oppfordringen.

I så fall ventes det at representantene vil stemme over riksrettstiltalen i løpet av uken – og mest sannsynlig onsdag.

- Avsett Trump, ellers blir det riksrett

Parallelt med riksrettstiltalen har Husets leder Nancy Pelosi sagt at hun vil be visepresident Mike Pence erklære Trump uskikket. I så fall tar Pence over presidentmakten de siste dagen fram til Joe Bidens innsettelse onsdag neste uke.

Det er Nancy Pelosi som står i spissen for Demokratene som nå jobber med å utarbeide en ny riksrettstiltale mot Trump. Pelosi ber USAs regjering bruke grunnloven for å avsette president Donald Trump. Hvis ikke, blir det ny riksrettssak, sier hun.

Les også: Ville spekulasjoner om Trump før Biden overtar

Det 25. grunnlovstillegget åpner for at visepresidenten og halve regjeringen kan varsle Kongressen om at presidenten er uskikket til embetet. Da overtar visepresidenten makten.

Denne ordningen er aldri brukt, men nå vil speakeren i Representantenes hus at visepresident Mike Pence gjør nettopp det. Beskjeden til Pence er klar: Avsett Trump, ellers gjør vi det.

Les også: Trump: - De bør ikke bli testet før de står på akuttmottaket og spyr

Pelosi: - Dette gjør at vi blir kvitt ham

Fox News skriver at motivasjonen til Pelosi er å sperre for president Trump for evig og alltid.

I et intervju på «60 Minutes» som ble sendt på søndag kveld, sier Pelosi at en av de motiverende faktorene med å stille president Trump for riksrett og fjerne ham fra embetet, er å eliminere enhver sjanse Trump kan bli valgt til president en gang til, skriver Fox.

Les også: Toppsjefen angrer bittert: - Verste avgjørelsen i mitt liv

På «60 minutes» lufter programverten Leslie Stahl muligheten for at det er sjanser for at Trump forlater president jobben, og at han vil stille for valg på nytt.

Det er da Pelosi svarer at det at Trump kan stille til valg igjen er en av motivasjonen for at «folk nå ønsker en riksrettsprosess».

Pelosi sier videre a hun foretrekker at de bruker Det 25. grunnlovstillegget, fordi «dette gjør at vi blir kvitt ham», sier Pelosi.

- Men det er også sterk støtte i kongressen for å stille ham for riksrett for andre gang. Denne presidenten er skyldig i å ha oppfordret til opprør. Han må betale en pris for det, sier Pelosi.

- Dessverre er personen som leder den utøvende delen av vår regjering både forvirret, uhemmet og farlig, sier Pelosi i intervjuet.

Se utdrag fra intervjuet med Nancy Pelosi her:

– Setter Amerika i fare

Blir det flertall for tiltalen, blir Trump den første presidenten i USAs historie som er stilt for riksrett to ganger.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, leder an i forsøket på å fjerne Trump fra makten bare halvannen uke før han uansett går av.

Les også: Dette mister Trump om han blir dømt i riksrett

Pelosi raste etter at Republikanerne mandag blokkerte resolusjonen der Pence oppfordres til å avsette presidenten.

Hun anklaget Republikanerne for å tillate at presidentens «ustabile og forrykte opprørshandlinger kan fortsette».

– Deres medvirkning setter Amerika i fare og undergraver vårt demokrati, la hun til.

Les også: Ivanka Trump filleristes etter sjokkerende tweet

Biden vil unngå riksrett

Les også: - Trump var «som et monster» og «mentalt utilgjengelig» under angrepet

Tidligere søndag ble det kjent at påtroppende president Joe Bidens rådgivere prøver å finne en måte Trump kan sanksjoneres på uten at han stilles for riksrett. En riksrettssak i Senatet kan forsinke presidentens ministernominasjoner og annet viktig arbeid, deriblant en stor økonomisk krisepakke Biden planlegger.

Les også: Trump: - Planlegger å stille til valg i 2024

Utad sier Biden at det er opp til Kongressen å beslutte hvordan Trump skal sanksjoneres for sin rolle i det voldelige angrepet på kongressbygningen onsdag, men ifølge CNN jobber hans rådgivere med Pelosi og andre ledende demokrater for å finne en annen utvei enn riksrett.

Les også: Slutter i protest: Hevder flere Trump-ansatte ønsker si opp - blir værende av én grunn

USA sperrer av Washington Monument etter trusler

National Parks Service i USA stenger offentlighetens tilgang til Washington Monument. Årsaken er trusler knyttet til innsettelsen av Joe Biden.

Etaten opplyser mandag at området vil bli sperret av fram til 24. januar «som en reaksjon på troverdige trusler mot besøkende og park-ressurser», skriver NTB.