*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker å sprenge Mannen med vann

Det er fortsatt snø på Mannen. Geologene håper på mildvær og regn slik at snøen kan smelte. Da blir det lettere å måle glidningene i fjellet. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Rauma kommune har bedt NVE vurdere om det er mulig å utløse et ras fra fjellet Mannen ved å tilføre vann, slik at steinen sprenges.

30.10.14 13:36

Ordfører Lars Olav Hustad bekreftet torsdag at kommunen har henvendt seg til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for å få vurdert muligheten for såkalt vannsprenging av fjellet.

– Vi vil nå se på dette og hente inn kunnskap fra ulike fagmiljøer for å vurdere om det kan være et egnet tiltak, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE.

En vurdering av tiltaket vil trolig bli gjort i neste uke.

LES OGSÅ: - En varslet atombombe som ender med en kinaputt

Vannsprenging vil si at man forsøker å utløse et ras ved å tilføre vann og på den måten sette fjellmassene i bevegelse. Dette er noe NVE ikke har erfaring med, og det er derfor uklart om det kan gjennomføres, understreker Hillestad.

Hold deg oppdatert på Mannen og flommen på Vestlandet her.

– Så vi må hente inn kunnskap fra fagmiljøene for å se på om det fins en måte å gjøre dette på som er hensiktsmessig, sier han til NTB.

Nervepirrende
De siste dagene har vært nervepirrende for innbyggerne i Rauma. Kraftig nedbør har utløst store bevegelser i fjellmassene på Mannen, og på det verste ble det varslet at et ras på opptil 120.000 kubikkmeter kunne gå når som helst.

Men siden tirsdag har bevegelsene i fjellet avtatt betydelig.

– Fjellpartiet har hatt mindre bevegelser etter den akselerasjonsfasen og de store bevegelsene vi hadde på tirsdag, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse torsdag morgen.

Må planlegge for vinteren
Fredag skal kommunen holde et møte med innbyggerne som er evakuert fra de rasutsatte områdene. Det er på tide å finne mer varige løsninger for dem, konstaterer ordfører Lars Olav Hustad.

– De bor greit nok nå, men vi må ha mer permanente løsninger framover, når vinteren setter inn for fullt, sier ordføreren til NTB.

Rundt ti mennesker har måttet flytte hjemmefra, og ifølge ordføreren er det ikke aktuelt å la dem vende hjem med det første.

Usikkerhet preger de evakuerte, forteller han.

– Hva skjer med huset mitt? Når får jeg flytte tilbake? Vil jeg noen gang komme tilbake igjen? Det er det som har vært deres tanker oppi det hele. Samtidig har de praktiske utfordringer med husvære, klær, vaskemaskin, alt det dagligdagse som vi egentlig ikke tenker på. De har hatt det tøft på den måten, men de har taklet det veldig bra. Jeg er imponert over dem, sier Hustad.

Mindre bevegelse
Onsdag begynte snøen å legge seg på fjellsiden, noe som har vært en utfordring for geologene. Men torsdag var det opphold og kaldt. Dermed ble det også lettere å måle glidningene i fjellet. – Vi har fortsatt en bevegelse i fjellpartiet på rundt 1,5 centimeter i døgnet i hastighet, kunne Blikra fortelle.

Det er imidlertid noe helt annet enn situasjonen tirsdag. Da ble det målt bevegelser på opp mot 7– 8 centimeter i døgnet.

Hvis været holder seg kaldt, vil hastigheten trolig være stabil de nærmeste dagene, mener sjefgeologen. Ny nedbør kan sette fart på fjellmassene igjen i helgen, men hvordan dette vil arte seg, er ifølge Blikra vanskelig å forutse. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag