Natt til tirsdag ble flere av Amedias sentrale datasystemer satt ut av drift, og personopplysninger kan være på avveie. Onsdag kommer ingen av papiravisene ut.

Det er fordi systemer for publisering av papiravis, annonser og abonnementshåndtering ikke fungerer som normalt, skriver Amedia i en pressemelding.

LES MER: Amedia utsatt for ulovlig hackerangrep

Produksjon av stoff til nettaviser går som normalt til tross for problemene.

- Situasjonen er uklar. Problemene vi opplever, skyldes et eksternt dataangrep mot enkelte av våre systemer. Vi er i ferd med å få oversikt over situasjonen, men kjenner ennå ikke det fulle skadepotensialet, sier konserndirektør for teknologi Pål Nedregotten i Amedia.

- Vi har allerede satt i verk omfattende tiltak for å begrense skaden og for å gjenopprette normal drift så raskt som mulig, legger han til.

Amedia er den største utgiveren av lokalmedia i Norge, og er også eier av Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Helseministeren tar skolebarn som gisler for voksne som ikke vil vaksinere seg mot korona

Reagerer sterkt

Stortingsrepresentant og Høyres justispolitiske talsmann, Sveinung Stensland, er bekymret.

- Det er et angrep på demokratiet, når et dataangrep kan stanse produksjonen av papiraviser. Det er alvorlig at det går utover den frie pressen. Amedia har ressurser, så det blir viktig å finne ut av hva som har skjedd. Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) har tidligere vært ute og advart mot angrep i høytiden. Dette er et nasjonalt sikkerhetsspørsmål. Vi må finne ut av hvordan vi kan øke sikkerheten mot cyberkriminalitet. Høyre planlegger derfor en interpellasjon på nyåret, sier Stensland til Nettavisen.

Les også: Etterlatte etter AstraZeneca-dødsfall opprørt over manglende beklagelse

Han er helt klar på at det politiske arbeidet må forsterkes, og at man ikke må tro at Norge sitter «alene på sin egen tue».

- Vi må ikke være naive. Det finnes mange røvere der ute. Myndighetene har vært tydelige i sine advarsler tidligere. Det som er spesielt med Norge er at vi er et svært digitalt land. Det gjør oss sårbare. Hvis for eksempel bank-ID, banker eller annen viktig infrastruktur er ute av drift, så stopper Helse Norge og andre viktige tjenester.

Fikk du med deg denne?

Frykter «troll-fabrikker»

I skrivende stund har det ikke kommet frem hvem som står bak dataangrepet på Amedia. Høyre-politikeren frykter at det kan være et angrep fra utlandet.

- NSM og PST jobber kontinuerlig med å overvåke, men vi vet at det finnes «troll-fabrikker» i andre land som hele veien leter etter de svake punktene. De ønsker å destabilisere pressen, spre falske nyheter og starte såkalte «hybridkriger». Det er svært alvorlig, hvis det viser seg at det er et angrep fra utlandet, forteller Stensland.

Og legger til:

- Hvis det er en norsk aktør som står bak, så kan det være snakk om løsepenger. Det er uansett alvorlig det også. Foreløpig er det kun spekulasjoner, men det kan være et angrep fra de som argumenterer imot mainstream-media, som for eksempel dere i Nettavisen.

Les også: Fant covid i 36 prosent av hjort - nå undersøker forskere norske dyr

Stensland sier at en fri presse er en helt essensiell del av det norske demokratiet.

- Jeg mener derfor det er svært alvorlig når pressen blir utsatt for slike angrep, og her har norske myndigheter også et ansvar for å sikre at pressen forblir uhindret i sitt arbeid. Derfor vil jeg ta initiativ til en debatt om dette i Stortinget så fort vi trer sammen igjen, og jeg vil allerede nå invitere journalister, redaktører og mediehus til å komme med sine innspill, avslutter han.

Utover at Nettavisen har mistet internettilgangen på kontoret er ikke produksjonen vår rammet av hackerangrepet. Journalistene bruker trådløst internett fra mobilen for å koble seg på nett.