Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker bysentrum i dalen

Sivilingeniør Asbjørn Ellingsen og Grorud FrP vil ha et bysentrum på Nyland syd inn i Helhetlig utviklingsplan for Groruddalen.

Nyland: Noe av Alnaelva demmes opp ved Nedre Kalbakkvei og blir Alnasjøen. Ved vannet ligger Norges mest moderne bysentrum, med boliger, kontorlokaler, kulturtilbud, butikker og kollektivtilbud. Slik ønsker sivilingeniør Asbjørn Ellingsen og Grorud FrP å skape en positiv utvikling i Groruddalen.
I 2003 presenterte sivilingeniør Asbjørn Ellingsen planer for et bysentrum i Groruddalen på Nyland syd. Den gang fikk han mange positive tilbakemeldinger. Nå tar Ellingsen frem planene igjen, i håp om å få dem inn i Helhetlig utviklingsplan for Groruddalen. Grorud FrP gir sin støtte til prosjektet.
- Groruddalen mangler et sentrumstilbud med urbane kvaliteter. Området trenger et urbant sentrum verdig en by på 120 000 mennesker, sier Asbjørn Ellingsen. Han ser for seg et sentrum med spisesteder, kinoer, kafeer, puber, ungdomstilbud, boliger og arbeidsplasser innen høyteknologi, service og handel.
Mer attraktivt
FrPs gruppeleder Trine Skarvang i Groruds bydelsutvalg og leder Nils Kjus i Grorud FrP er positive til Asbjørn Ellingsens planer om et nytt sentrum. De tre fastholder samtidig at de ikke vil skape noen konkurrent til eksisterende lokalsentre, men et alternativ til å reise til Oslo sentrum.
- Her vil du finne det du vanligvis måtte til sentrum for å finne også arbeidsplasser, sier Trine Skarvang.
Asbjørn Ellingsen mener mindre reising inn til Oslo sentrum vil redusere trafikken i Groruddalen. Folk skal i stedet kunne bruke kollektivtransport ned til de nye arbeidsplassene i sitt lokale bysentrum.
- Det er viktig å se på årsaken til trafikken også ikke bare finne ut hvordan den skal flyte lettere, slår Ellingsen fast.
Ikke imot E6-lokk
Ellingsen, Skarvang og Kjus understreker at de ikke er negative til det lokket over E6 som blant annet Arbeiderpartiet prioriterer. De tre mener imidlertid dette lokket vil bli mer interessant etter en sentrumsutvikling.
- Et lokk løser ikke den totale situasjonen. Vi må begynne i sentrum. Når dette er utviklet, vil det bli attraktivt med boliger i områdene rundt og på et E6-lokk. Her vil det bli fin utsikt ned mot sentrum, forklarer Nils Kjus.
Både han, Trine Skarvang og Asbjørn Ellingsen mener et bysentrum ved et vannspeil vil gjøre hele Groruddalen til et mer attraktivt område. Dette skal igjen gjøre dalen til et interessant sted å investere og bygge for private og næringsdrivende. Slik hevder Ellingsen, Skarvang og Kjus at at etablering av et bysentrum ikke trenger å bli dyrere for staten enn å bygge et E6-lokk.
- Offentlige midler skal dras videre av markedet, sier Asbjørn Ellingsen.
Vil jobbe videre
Et stort skjær i den mulige Alnasjøen er NSBs sentralverksted, som ligger midt i et eventuelt fremtidig bysentrum. Andre bedrifter i området er enklere å flytte på, men en flytting av NSBs store verksted krever høye politiske beslutninger. Grorud FrP jobber derfor med å få støtte for Asbjørn Ellingsens planer i andre deler av partiet. Målet på sikt er å få med andre partier og dermed skape politisk flertall for et bysentrum i Groruddalen.
- Jeg tror flertallet av innbyggerne i Groruddalen er positive til dette, og folks mening må jo legge føringer for hva de politiske partiene mener, sier Asbjørn Ellingsen.
Han frykter at utvidelsen av dagens godsterminaler til Nyland syd, som foreslås i Helhetlig utviklingsplan for Groruddalen, vil ødelegge enhver mulighet for et bysentrum eller større grøntområder i fremtiden. Ellingsen mener derfor folk i Groruddalen nå har valget mellom et nytt bysentrum og logistikkbyen.
- Det er nå fremtiden skal bestemmes. Toget er i ferd med å gå, sier han.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter