Ønsker fortsatt Munch i Bjørvika

Foto: Hav eiendom AS (Hav Eiendom AS)

Byrådet i Oslo vraker Tøyen og Tullinløkka-alternativet.

28.02.13 14:58

Striden om Munch-museet har pågått i årevis, men nå kan det gå mot en løsning.

Torsdag formiddag behandlet byrådet i Oslo Munch-saken, om hvor et nytt museum for Edvard Munchs verdenskjente kunst skal ligge.

Byrådet konkluderer med at alternativene som har blitt vurdert i forhold til Lambda i Bjørvika, en plassering på Tøyen eller Tullinløkka, ikke er ønskelig.

«Ut fra de funn og konklusjoner som fremgår av alternativutredningen vil byrådet ikke anbefale å gå videre med de nye alternativene», heter det i en pressemelding fra byrådet.

- For byrådet er det avgjørende at en velger det alternativet som samlet sett gir den beste museumsløsningen for Munchs kunst. Størst publikumseffekt i forhold til investeringen og kortest gjennomføringstid er avgjørende, sier byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke (V).

Dermed står man igjen med kun ett alternativ, altså et nytt museum i Bjørvika.

- Jeg er veldig lettet
Byrådet viser til at Lambda vil kunne realiseres til en kostnad tilsvarende de øvrige alternativene.

Prosjektet ble stoppet etter tre og et halvt år, men kan stå ferdig om fem og et halvt år. Antall årlige besøkende er anslått til 500.000, mot 200-300.000 for de to andre alternativene.

- Jeg er veldig lettet over at saken nå er levert til bystyret, og så er jeg trygg på at konklusjonen står seg faglig. Mange tusen sider med utredninger ligger bak denne saken, sier Bjercke til Nettavisen.

Bjercke påpeker at dette ikke er noen endelig løsning på Munch-saken, men at det er et skritt videre.

- Vi utkvitterer det bystyret ba oss om for ett år siden, om å utrede to nye alternativer. Vi kan ikke anbefale å gå videre med noen av dem, sier byråden.

Han vil imidlertid ikke si at de lanserer Lambda på nytt nå, selv om det bare er det alternativet de sitter igjen med.

- I denne saken løser vi ikke alt på en dag. Vi må ta det steg for steg. Neste steg tar vi i morgen, ved at vi sender en formell søknad om statlig finansiering for et nytt Munch-museum. Så blir neste steg å gå inn i formelle drøftelser om en ny organsisasjonsform, en stiftelse eller et AS som kan drifte et museum i fremtiden, sier Bjercke.

Foto: Oslo Kommune

- Jeg er fortsatt optimistisk
Munch-saken skulle etter planen ha blitt lagt fram før jul i fjor, men ble utsatt på ubestemt tid fordi det ikke har vært flertall for noen av alternativene.

Det er nå opp til bystyret å ta den endelige beslutningen.

- Hvordan skal dere klare å få flertall for en løsning?

- Jeg er fortsatt optimistisk med tanke på at vi skal komme til en felles løsning. Jeg tror og håper når bystyret får denne saken, og får gått gjennom alle vurderingene, så er de enig med oss om at vi ikke nå bruker flere kommunale kroner på Tøyen og Tullinløkka-alternativet etter dette, sier han.

- Når vil en endelig avgjørelse bli tatt?

- Jeg håper fortsatt at vi har en endelig avgjørelse på dette i løpet av 2013, sier Bjercke.

Byrådet vil fredag oversende en søknad til Kulturdepartementet om finansiell medvirkning til realisering av nytt Munch-museum, slik staten har medvirket til å realisere andre kulturbygg av stor nasjonal og regional betydning.

- Vi mener saken svarer meget grundig på bystyrets bestilling, og håper nå at bystyret vil kunne se på saken med nye øyne. Munchs samlinger skal forvaltes på en god måte, og være tilgjengelig for et bredest mulig publikum. Vi må få til en god og varig løsning for Munch-museet og Stenersenmuseet i Oslo. Det ville vært en fantastisk jubileumsgave til Edvard Munchs 150-årsjubileum, sier byråden.

Tøyen blir dyrere
Lambda-prosjektet i Bjørvika ble stanset av Fremskrittspartiet, og etter det har det rådet en stor usikkerhet om et nytt Munch-museum.

De fem politiske partiene SV, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne, Fremskrittspartiet og Rødt gikk inn for å utrede de to andre alternativene for plassering; Tøyen og Tullinløkka.

Konklusjonen fra utrederne, som kom i september i fjor, var at det billigste alternativet er å rehabilitere det nåværende museet med et nytt tilbygg. Prisen for dette vil være 1,6 milliarder kroner.

Men dette er «bare» 50 millioner kroner mindre enn det vil koste å bygge Lambda.

Les også: Tøyen blir dyrere enn Lambda

Et nybygg på Tøyen, både på eksisterende tomt eller på en tomt litt lenger nord, vil bli dyrere enn Bjørvika-alternativet - og vil ikke stå ferdig før i 2022. Prislappen er om lag 1,7 milliarder.

Lambda har en kostnadsramme på 1,65 milliarder kroner.

Foto: Herreros Arquitectos, LPO Arkitekter

Ferdig først i 2022
Det andre alternativet, å flytte museet til Nasjonalgalleriets lokaler på Tullinløkka, vil også koste like mye som Lambda, viste utredningene.

En rehabilitering og et nybygg vil koste 1,58 milliarder, og bare en rehabilitering av dagens lokaler vil koste 1,62 milliarder.

Heller ikke Tullinløkka-alternativet vil kunne stå ferdig før nærmere 2022.

Kutter 1 av 4 ansatte
Nyheten om byrådets anbefaling kommer dagen etter at det ble kjent at én av fire årsverk på Munch-museet skal kuttes.

Kuttet kommer samme år som Oslo kommune feirer 150-årsjubileet for Edvard Munch.

- Det er opprørende at vi starter Munch-jubileet med å kutte i kompetanse og kapasitet ved museet. Museet har opplevd kutt på kutt. Dette er ikke signalet vi ønsker å gi i jubileumsåret. Det er tragisk at det borgerlige byrådet ikke er i stand til å forvalte en verdensarv, uttalte varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap).

Les også: Én av fire på Munch-museet må gå

Foto: Holm, Morten

Ønsker spleiselag
Tidligere i februar ble det også kjent at Oslo kommune har bedt om et møte med kulturminister Hadia Tajik for å drøfte byggingen av et nytt Munch-museum.

Les også: Oslo-byrådet ber staten om spleiselag

Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Carl I. Hagen, har foreslått å opprette en stiftelse eller aksjeselskap i samarbeid med staten, for etablering og drift av nytt museum.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag