MARIDALEN: Omgitt av frisk luft og stillhet har lydteknikeren Persson bygd opp drømmehuset i Gamle Maridalsvei 108. I 1994 var det stillheten han søkte, etter flere år i storbyer som London og New York. Resultatet ble et enormt oppussingsprosjekt. Sveitservillaen var sliten, og både utenpå og inni har Persson lagt ned utallige arbeidstimer og kroner.

– Jeg har plukket fra hverandre omtrent hele huset, sier Persson og ser rundt seg. Men han unnlot å falle for fristelsen til å skape et helt nytt hus. Restaureringen har bevart det hundre år gamle sveitserpreget, og jugendstilen er intakt. Moderne, men opprinnelig, erkjenner Persson, som ble belønnet av Oslo kommune for bevaringsarbeidet i 2005.

Tømte skifabrikk

Husets historie er nemlig et eventyr i seg selv. Bygget i 1921 på stedet Torberg, utskilt fra Skar gård rundt 1. verdenskrig, drev Torleif Tømte en suksessrik enkeltmannsbedrift. Tømte skifabrikk produserte langrenns- og hoppski fra 1936 til 1970, som ble benyttet av eliteløpere både i NM og i Holmenkollen.

– Da jeg overtok lå lameller, båndsager og dreiebenker fra skiproduksjonen igjen, forteller Persson.

Utstyret, en del av den norske skihistorien, donerte han til Skimuseet.

Harket og Molvær

Etter Tømte var huset bebodd av Hans Åsland i en årrekke. Arven etter treskjæreren er fortsatt synlig, blant annet garasjeutsmykkingene etter mønster fra Hedalen stavkirke.
Persson har tilført huset det musikalske. Med utallige samarbeid med artister som Aha og Morten Harket, September When og Morten Abel, Nils Petter Molvær og Bugge Wesseltoft, har mang en produksjon startet med planlegging i sveitservillaen i Gamle Maridalsvei. I atelieret har billedkunstneren Heidi Øiseth skapt mange av sine bilder.

– Det har alltid blitt drevet med noe skapende her. Det er det som er så fascinerende med stedet, sier Persson.

Nå håper han tradisjonen videreføres når nye mennesker flytter inn. I februar legges huset ut for salg, og en epoke i Perssons liv er over. Men han innrømmer gladelig at det ikke er med lett hjerte han forlater Maridalen.

– Det blir vemodig. Men jeg har hatt 17 fantastiske år her. Det har vært et privilegium å få bo i marka, samtidig som jeg kun har 12 minutter til jobben på Grünerløkka, sier han.

– For barnefamilier er Maridalen et flott sted å bo. Sønnen min har kunnet gå på ski til skolen. Hver vinter har vi en elgfamilie i hagen vi mater med gulrøtter.

– Unikt

Det er partner Martin Ommundsen i Aktiv Eiendomsmgling på Grefsen som får jobben med å selge det historiske huset i Gamle Maridalsvei.

– Dette er et særegent objekt, der historien selvfølgelig spiller inn. Men aller mest den jobben selger har lagt ned i hus og hage. Her kan kjøperen flytte rett inn uten å måtte legge penger inn i oppgradering. Det er ikke så vanlig i denne typen hus, som gjerne har vært i familieeie i mange år, uten modernisering. Beliggenheten; landlig selv om det er i byen, er unik. Det er veldig mange kjøpere i vårt område for tiden, mens tilbudet er lite, sier Ommundsen, som venter stor interesse for det spesielle huset i dalen.

<I>Historisk kilde: Maridalens Venner</I>