*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker sikkerhetssjekk av tolker

Oslo (NTB): Domstoladministrasjonen mener mangelen på vandelsattest blant tolker i norske rettssaler kan være et problem for rettssikkerheten.

- En tolk i en rettssak kan i dag være tidligere kriminell uten at retten er klar over det. Dette er et sikkerhets- og rettssikkerhetsproblem som snart bør løses, sier direktør i Tor Langbach i Domstoladministrasjonen til NRK

Etter en utredning for sju år siden ble det foreslått å sjekke registeret over tolker mot politiets strafferegister, for å unngå kriminelle tolker i retten, men så langt har lite skjedd.

- Når det gjelder regelverket for tolker, så har virkeligheten løpt fra regelverket for lenge siden. Vi har ingen regler som krever at det foretas en vandelssjekk eller noe slikt. Det er helt åpenbart at en slik mulighet burde vært der, sier Langbach.

I forrige uke ble en 38 år gammel sudaner, som skal ha jobbet som tolk mellom flyktninger og norske myndigheter, varetektsfengslet for flyktningspionasje.

Etter det NRK erfarer har det flere ganger vært brukt tolk i norske rettssaler der tolken har jobbet sammen med de tiltalte i alvorlige kriminalsaker. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.