*Nettavisen* Nyheter.

OPCW er tildelt Nobels fredspris

Ahmet Uzumcu Foto: Toussaint Kluiters/United Photos (REUTERS)

Følg Nobels fredspris-dekningen direkte på Nettavisen.

11.10.13 19:14

Oslo (NTB/Nettavisen): Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er tildeldt Nobels fredspris.

Det avslørte Thorbjørn Jagland i Nobelinstituttet klokken 11 fredag.

- Jeg er veldig beæret over at Nobels fredspris er gitt til OPCW for arbeidet vi har gjort for fred de 16 siste årene, sier generaldirektør Ahmet Uzumcu i OPCW til NRK fredag.

- Dette er også en anerkjennelse av arbeidet som våre ansatte nå gjør i Syria, sa Uzumcu, som nylig kunne konstatere at Syria snart blir siste medlem i OPCW.

Viktig redskap
Jagland poengterte at kjemiske våpen ble omfattende brukt i første verdenskrig og også av Hitlers soldater under masseutryddelsen av jøder i andre verdenskrig.

OPCW får prisen for sitt 20 år lange arbeid for å stoppe bruken av kjemiske våpen, men Jagland sier at grusomhetene i Syria har aktualisert kampen mot bruk av kjemiske våpen.

- Vi vil først og fremst framheve det viktige instrumentet verden har for å kvitte seg med kjemiske våpen, sa han under pressekonferansen etter Nobel-kunngjøringen fredag.

Jagland mener at OPCW kan bidra til å åpne for en bredere løsning for krisen i Syria.

- Dette viser hvordan en global, multilateral organisasjon kan stå som det vesentlige elementet som kan løse en slik internasjonal krise. Det er viktig å understreke betydningen av denne organisasjonen i denne situasjonen, sa Jagland.

Les Jaglands kunngjøring her

Positive reaksjoner
- Dette er en riktig og velfortjent pris. SV er glade for at Nobelkomiteen igjen setter nedrustning på dagsorden, sier Audul Lysbakken, som er en av de første til å kommentere fredsprisen og gratulere OPCW.

Også utenriksminister Espen Barth Eide gratulerer vinneren.

- Jeg gratulerer OPCW for Nobels fredspris. Kjemiske våpen er globalt bannlyst. Tiden er kommet for den totale avskaffelse av disse våpen, skriver Barth Eide på Twitter.

Tildelt før Norge ble spurt
Nobelkomiteen besluttet å tildele fredsprisen til OPCW lenge før Norge ble bedt om å destruere Syrias kjemiske våpenarsenal.

Komitéleder Thorbjørn Jagland poengterte at komiteen ikke har noen mening om Norge bør etterkomme forespørselen eller ikke, men understreket at beslutningen om å gi prisen til organisasjonen mot kjemiske våpen ble tatt før henvendelsen kom.

189 medlemsland
OPWC ble opprettet i 1997 og ledes av den tyrkiske diplomaten Ahmet Üzümcü. Du kan finne ut mer på organisasjonens hjemmeside her. OPWCs hjemmeside brøt sammen kort tid etter nobelprisvinneren ble offentliggjort.

OPCW er den internasjonale organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen og ødeleggelsen av disse våpnene. OPCW har 189 medlemsland, og har sitt hovedkontor i Haag i Nederland. De eneste landene som ikke er medlem, er Angola, Myanmar, Egypt, Israel, Nord-Korea, Sør-Sudan og Syria. OPCW er en liten organisasjon med omtrent 500 ansatte og et budsjett på under 600 millioner kroner.

Alle land som har ratifisert Kjemivåpenkonvensjonen (CWC), blir automatisk medlem av OPCW. Syria er foreløpig ikke medlem, men har signalisert at de nå følger traktaten og vil signere og ratifisere den. Israel og Myanmar har signert, men ikke ratifisert CWC.

Vaktbikkje mot bruk av kjemiske våpen

OPCW samarbeider med FN i arbeidet med å gjennomgå og destruere Syrias kjemiske våpen. Et annet moment som taler i favør av at OPCW får Nobels fredspris, er at det er 20 år siden den internasjonale konvensjonen mot slike våpen ble åpnet for undertegning.

3693420

OPCWs fire hovedarbeidsoppgaver, som er uttrykt i kjemikonvensjonen, er:

  1. Ødelegge alle eksisterende kjemiske våpen under internasjonal kontroll fra organisasjonen selv.
  2. Overvåking av kjemisk industri for å hindre at nye våpen blir produsert.
  3. Gi bistand og beskyttelse til medlemslandene mot kjemiske trusler.
  4. Fremme internasjonalt samarbeid for å styrke gjennomføringen av konvensjonen og fremme fredelig bruk av kjemi.

I Syria
OPCW har siden midten av august vært på plass i Syria for å undersøke påstander om at det blir brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria. Syria og OPCW må finne ut hvilken teknologi som skal brukes til å destruere landets arsenal av kjemiske våpen innen 15. november. Det amerikanske forsvarsdepartementet foreslår at organisasjonen kan bruke mobile, amerikanske destruksjonsanlegg til jobben, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Allerede i april påsto USA at slike våpen er blitt brukt, men med angrepet i Ghouta 21. august at problemet havnet øverst på den internasjonale dagsorden. Flere hundre mennesker ble drept i angrepet, og OPCWs eksperter slo fast 16. september at det ble brukt saringass i angrepet. Under trussel om angrep fra USA, gikk Syria med på å overlate sine lagre av kjemiske våpen til det internasjonale samfunn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.