RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPEC diskuterer fortsatt

Sist oppdatert:
Oljekartellet OPEC har fortsatt ikke blitt enig med seg selv om produksjonskuttet.
Det pågår fortsatt konsultasjoner mellom de 10 medlemslandene i Organisasjonen av oljeeksporterende land, OPEC, som er underlagt produksjonskvoter. Det opplyser OPEC-kilder til nyhetsbyrået Dow Jones Newswires.

Oljeprisen steg markert mandag etter meldinger om at OPECs ministere skulle være enige om et kutt i produksjonen på i størrelsesorden en million fat pr. dag. Tirsdag har prisen på et fat Nordsjøolje steget 0,4 prosent til 60,77 dollar, men ligger fortsatt under gårsdagens toppnivåer på 61,50 dollar fatet.

- Diskusjonen fortsetter frem og tilbake rundt muligheten for et kutt på en million fat pr. dag og rundt hvordan det skal skje, sier et OPEC-delegat til Dow Jones tirsdag.

Et viktig punkt i diskusjonen er om kuttet skal gjelde de selvpålagte kvotene på til sammen 28 millioner fat pr. dag eller om det skal være et kutt i den reelle produksjonen som skal ligge på omkring 27,5 millioner fat pr. dag.

OPEC-medlemmene diskuterer også om det er behov for et ekstraordinært ministermøte. Den neste ordinære møtet er først satt opp i desember.

Bakgrunnen for diskusjonen er fallet i oljeprisen som fikk OPEC-president Edmund Daukoru til i helgen å formelt foreslå et kutt i kvotene på en million fat pr. dag. OPEC har ikke endret kvotene siden februar 2004, og har i realiteten frem til i sommer stort sett produsert det remmer og tøy kan holde.

Det raske fallet i oljeprisen fra toppen på 78 dollar pr. fat i juli til nivåer under 60 dollar fatet de siste par ukene har imidlertid skapt bølger også i OPECs hovedkvarter i Wien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere