RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPEC klarer ikke å holde igjen

Sist oppdatert:
Tall fra analyseselskapet Petrologistics viser at OPEC ikke klarer å følge opp de vedtatte produksjonskuttene. Nigerias oljeminster Edmund Daukoru er ikek fornøyd.
Ifølge tall utarbeidet av oljeanalyseselskapet Petrologistics så økte faktisk medlemslandene i OPEC sin produksjon med 100.000 fat pr. dag i desember. De ti medlemslandene som inngår i kvotesystemet, OPEC-10, hadde i desember en snittproduksjon på 27,3 millioner fat pr. dag, opp fra 27,2 millioner fat pr. dag i november.

Tallene stemmer ifølge Dow Jones Newswires overens med konsensus estimater de har innhentet.

Dersom kvoteløse Irak også inkluderes økte OPECs total produksjon med 200.000 fat pr. dag til 29,3 millioner fat i desember sammenlignet med november. Etter først å ha vedtatt et kutt på 1,2 millioner fat pr. dag med virkning fra 1. november så vedtok OPECs oljeministere i desember ytterligere kutt på 500.000 fat pr. dag på grunn av svekkelsene i oljeprisen.

Ifølge Dow Jones er det lite som tyder på at oljekartellet har klart å levere halvparten av kuttene de har vedtatt. Samtidig har OPECs medlemmer signalisert at de trenger en oljepris på omkring 60 dollar fatet.

Nigerias oljeminister Edmund Daukoru sier til Dow Jones tirsdag at OPEC trenger å gjennomføre all kutt, for deretter å se på behovene for eventuelle ytterligere kutt.

Etter nyttår har oljeprisen falt markert og er ned 11 prosent i forhold til toppen rett etter nyttårshelgen. Oljeprisene har blant annet falt ytterligere i dag og et fat Nordsjøolje for levering i februar omsettes i London tidlig tirsdag etter middag på nivåer rundt 54,57 dollar fatet.

- Det viktigste å gjøre først er å implementere hva vi allerede har annonsert, sier Daukoru til nyhetsbyrået.

Oljeprisen bunnet i går på 54,41 dollar fatet i London som var det laveste nivået på 13 måneder. Foruten manglende kuttoppfølgelse fra OPEC så har mildt vær på den nordlige halvkule kombinert med velfylte oljelagre presset prisene nedover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere