RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPEC kutter overraskende(Ny4)

Sist oppdatert:
OPEC, med president Abdullah al-Attiyah i spissen, har overraskende bestemt seg for å kutte produksjonskvotene. Grunnen kan være en raskt økende Irak-produksjon. Oljeprisen stiger markert
Oppdatert med oljepris, bekreftelser, opplysninger om Irak.

Kilder i OPEC opplyste om kuttet til nyhetsbyrået Dow Jones klokken 13.15. Senere er opplysningene bekreftet av Kuwaits oljeminister, ifølge nyhetsbyrået.

Kuttet i produksjonskvotene på 900.000 fat pr. dag er meget overraskende sett i lys av at det før møtet så ut til å være enighet blant oljeministrene om å holde kvotene uendret på 25,4 millioner fat pr. dag. Kvotene ble sist endret med virkning fra 1. juni, da de ble økte med 900.000 fat pr. dag.

Det nye kuttet skal gjelde fra 1. november, og er i tråd med hva Statoils spesialrådgiver Tor Kartevold i Statoil skisserte på en briefing tirsdag. Kartevold mente at OPEC måtte kutte innen de neste tre til fire månedene, og at kutt heller ville kom før en siden.

Mer om Kartevolds analyse: Ser OPEC-kutt før nyttår

Ifølge Dow Jones bekrefter OPECs president opplysninger om at ministrene også ha blitt enige under det uformelle formiddagsmøte om å møtes igjen 4. desember for å vurdere oljeprisen og markedssituasjonen på nytt.

Det er under de uformelle møtene dagen før og samme dag at ministrene blir enig om den videre politikken.

Brent-olje for novemberlevering lå rundt lunsjtider på 25,50 dollar pr. fat, men har etter meldingene steget til 26,50 dollar.

Irak øker og blir i OPEC

Det meldes også om uventet kraftig produksjon i Irak.

Dow Jones melder at Iraks produksjon, som kommer utenom OPECs kvoter, nå er på to tredeler av nivået før krigen, opplyses det. Det meldes videre at landets eksport nå er på 900.000 fat.

Eksporten ventes å øke til 1,5 millioner fat ved nyttår og 1,8 millioner fat i slutten av mars.

Det meldes også at produksjonen i Irak nå er 1,8 millioner fat.

Dette ventes å øke til 2 millioner fat i desember, og 2,8 millioner i slutten av mars.

Disse produksjonstallene for Irak er uventet høye, og har trolig bidratt til avgjørelsen om kutt i kvotene for øvrige land.

Oljeministeren opplyser videre at Irak planlegger en produksjon på 3,5 til 4 millioner fat pr. dag innen utgangen av 2005 og 6 millioner fat innen utgangen av tiåret.

Dow Jones siterer også Iraks oljeminister på at landet forblir i OPEC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere