RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPEC-møte med fokus på investeringer

Sist oppdatert:
Spesialrådgiver Tor Kartevold i Statoil tror ikke ukens OPEC-møte blir noe stor happening for oljeprisen. Derimot kan signaler om kartellets videre strategi komme i fokus
Kartevold som er Statoils OPEC- og oljemarkedsekspert, forventer verken kvotebeslutninger eller noen fastsettelse av ny prismål på denne ukens OPEC-møte i Wien.

Det har i det siste vært mye fokus på OPEC prismål og oljeprisintervall, og Kartevold mener at OPEC i sommer de facto satte opp oljeprismålet fra 25 til 30 dollar pr. fat. Han forventer imidlertid ikke at dette blir formalisert i denne omgang.

På et pressemøte i Oslo i dag trakk Kartevold frem både de politiske sidene og et planlagt ekspertmøte i OPEC som bakgrunn for at formaliseringen ikke kommer i denne omgang. Kartevold mener at OPEC vil ha utredet virkningene av en oljepris på 30 dollar fatet skikkelig før de gjør et vedtak.

Produksjon i fokus

Kartevold har derimot mer tro på uttalelser i forbindelse med kartellets fremtidige produksjonskapasitet i lys av at kartellet i dag nærmer seg faretruende full produksjon.

Det kan ifølge Kartevold kom en uttalelse i det offisielle kommunikeet etter møtet om at medlemslandene oppfordres til økte investeringer i nye produksjonskapasitet og letevirksomhet.

Dette er en uttalelse som vil være et forsøk på å skaffe ny tillit i markedet, mener Statoil-rådgiveren.

Han understreket imidlertid at beslutningen slike investeringsøkning ikke vil bli avgjort i Wien men derimot i de enkelte landene.

Kartevold mener fra OPECs ståsted vil økt produksjonskapasitet være viktig for at kartellet igjen skal få "kontroll" over oljeprisen.

Vil kutte produksjonen

OPEC produserer nå omkring 1,8 millioner pr. dag over egne kvoter, men Kartevold tror ikke at de vil øke kvotene på onsdagens ministermøte. Han pekte mot at OPEC sannsynligvis vil senke produksjonen igjen i fjerde kvartal.

Kalkylene viser en OPEC produksjon i august på 27,8 millioner fat pr. dag fra de 10 medlemslandene underlagt kvotesystemet. Dette venter Kartevold faller til 26,7 millioner fat i fjerde kvartal, Kvoten er på 26 millioner fat pr. dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere