RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPEC-møtet gjorde lite for oljeprisen

Sist oppdatert:
Oljeprisen falt i går til det laveste nivået på fem måneder etter at OPEC-møtet i Wien gjorde lite for å overbevise markedet om at overskuddet av olje vil bli fjernet
Oljekartellet bestemte i går at man vil øke kvotene med 900.000 fat pr. dag til 25,4 millioner fat pr. dag, samtidig som de skal settes inn tiltak for å stoppe overproduksjonen. Ifølge OPEC selv vil den nye kvoten ligge omkring 2 millioner fat under det nåværende produksjonsnivået til kartellet.

- Vi tar bort 2 millioner fat pr. dag fra markedet, og vi vil gjøre det klart at dette er første skritt til ytterligere kutt, sa Venezuelas oljeminister Rafael Ramirez etter gårsdagens møte.

Dette har ikke overbevist oljemarkedet, som i løpet av kvelden i går sendte oljeprisen til det laveste nivået på 5 måneder.

I London falt Brentprisen godt under 24 dollar fatet i går kveld, før den hentet seg noe opp igjen. Nå i formiddag handles et fat Brentolje for levering i juni på 24 dollar, marginalt ned fra sluttkursen i går.

Det antydes fra analytikerhold at de reelle kuttene etter OPEC-møtet vil havne under 1 million fat pr. dag.

OPECs oljeproduksjonen har vært preget av en rekke forstyrrelser det siste halvåret, den siste var krigen i Irak, som fikk landene med ekstrakapasitet, spesielt Kuwait og Saudi-Arbaia til å åpne pumpene for fullt. Fortsatt er Iraks produksjon helt nede, men er forventet å komme opp igjen i løpet av noen få uker.

Venezuelas produksjon som i stor grad var nede fra desember til begynnelsen av februar er nå oppe igjen, og landet produserer over den tildelte kvoten.

OPECs målsetning er å holde oljeprisen rundt 25 dollar pr. fat, og innenfor styringsintervallet 22 til 28 dollar fatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere