RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPEC vil forsøke å kjøle ned oljeprisen

Sist oppdatert:
Statoils oljeekspert tror OPEC nå vil kjøle ned oljemarkedet frem til nyttår. Økt produksjonskapasitet fra Saudis oljeminister Ali al-Naimi skal ta ut noe av frykten i markedet
Det kom frem på et pressemøte Statoils spesialrådgiver Tor Kartevold hold i forbindelse med onsdagens ministermøte i OPEC.

Kartevold forventer nå at OPEC-landene, med Saudi-Arabia i spissen, vil holde høy produksjon i 2-3 måneder til for å oppnå en markert lagerøkning i tredje kvartal. Samtidig får Saudi på plass ny produksjonskapasitet.

- Dette gjør OPEC for å kjøle ned markedet, sa Kartevold.

I fjerde kvartal ser han en svak reduksjon i lagrene, men går det som Kartevold tror kan oljeprisen falle svak frem mot nyttår.

Noen av de viktigste årsakene utover OPECs forsøke på å øke oljelagrene er ny produksjonskapasitet. Ifølge Kartevold forklarer nå frykten for bortfall av produksjon det meste av premien i oljeprisen.

Øker bufferen

OPEC har nå i beste fall 0,9 millioner fat pr. dag i ekstrakapasitet, men den ligger sannsynligvis kun på 0,6-0,7 millioner fat pr. dag.

Saudi vil imidlertid frem til nyttår kunne fase inn to nye felt med samlet kapasitet på 0,5 millioner fat pr. dag. Samtidig ser Kartevold et fall i produksjonen i fjerde kvartal. Det kan gi en buffer i verdens produksjonskapasitet på over 2 millioner fat ved utgangen av året, mot under 1 million fat pr. dag nå i august.

- Kapasitetsituasjonen vil bli bedre i slutten av året, sa Kartevold på presentasjonen.

Han ser ikke for seg at etterspørselen etter fyringsolje blir en veldig viktig driver for oljeprisen frem til jul, slik bensin var i våres og i begynnelsen av sommeren.

Neste år

Når det gjelder utsiktene for 2005 så ser Kartevold for seg en lavere vekst i oljeetterspørselen etter årets knallvekst på 2,6 millioner fat pr. dag.

Han trakk frem lavere vekst i etterspørselen i USA og Kina, og estimerer en økning i verdens etterspørselen på 1,7 til 2 millioner fat pr. dag.

Samtidig ser Kartevold tegn til en tilsvarende lavere vekst i oljeproduksjonen. Det er ifølge Kartevold ingen store planer om kapasitetsøkninger i OPEC, mens veksten for Russland og Non-OPEC også kan bli litt lavere neste år. Kartevold mener det spesielt stor nedside i prognosene for Non-OPEC eksklusive Russland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere