*Nettavisen* Nyheter.

Operaen i streik

Foto: Erik Berg (Den norske opera og ballett)

Streiker i protest mot kultuminister Anniken Huitfeldt (Ap).

07.06.10 10:34

Streiken vil trolig føre til at det nye norske operastykket «Jorden rundt på 80 dager» ikke blir framført.

- Uholdbar situasjon
Kort etter at meklingsfristen gikk ut ved midnatt brøt meklingen mellom Musikernes Fellesorganisasjon og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sammen.

- Situasjonen er vanskelig og uholdbar. Vi risikerer å få en streik som i realiteten er rettet mot kulturminister Anniken Huitfeldt, sa forbundsleder Renée K. Rasmussen i Musikernes Fellesorganisasjon til Avisenes Nyhetsbyrå forrige uke.

Fra tirsdag vil streiken bli trappet opp med elleve nye dansere. Dette streikeuttaket vil ramme produksjonen «Askepott». Fra torsdag trappes streiken opp med ytterligere seks dansere.

Meklingen omfatter overenskomstene mellom MFO/LO Stat og følgende virksomheter: Den Norske Opera & Ballett, Stiftelsen Harmonien (BFO), Operaen i Kristiansund, Det Norske Blåseensemble, Kristiansand Symfoniorkester, Oslo-Filharmonien, Stavanger Symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester og 18 teatre tilsluttet Norsk Teater- og Orkesterforening og Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Streiker for høyere lønn
Bakgrunnen for streiken er en konflikt som har vedvart siden 2006, da det også ble streik. Da krevde arbeidstakerne et lønnsløft for å komme opp på nivå med høgskolelektorer.

Det ble nedsatt et utvalg som skulle se på saken, og det førte til at orkestrene Bergen, Stavanger og Trondheim fikk økte lønninger. Operaen i Oslo og orkestrene i Halden og Kristiansand måtte vente i påvente av at det var penger nok til å øke lønningene.

Men nå har de nåværende kulturministeren, Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, satt ned foten for denne prosessen, og dermed utløst streiken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.