Bodø (NTB): De to utenlandske kirurgene som har fjernet organer fra friske pasienter, får inntil videre ikke operere.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er sjokkert over avsløringene om feilbehandling ved Nordlandssykehuset i Bodø og gjør det klart at hun nå vil orientere helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

I alt skal 16 operasjoner ved sykehuset nå granskes av Statens helsetilsyn etter at VG i helgen beskrev hvordan to pasienter fikk fjernet friske organer etter mistanke om kreft, som viste seg ikke å stemme. Operasjonene skulle dessuten aldri ha vært utført ved sykehuset.

- Det at tilsynelatende normale organer er fjernet, gjør denne saken spesiell, sier assisterende direktør i Helsetilsynet, Geir Sverre Braut til Aftenposten.

Han opplyser at både legene og systemene ved sykehuset skal undersøkes.

Legene er så langt ikke suspendert, og det er ikke finnet feil ved deres autorisasjoner.

Den ene legen jobber fortsatt ved Nordlandssykehuset, den andre har jobbet ved Helgelandssykehuset den siste måneden.

- Han vil bli skjermet fra operasjoner de nærmeste dagene. Vi har ikke grunn til å ta ham ut av tjeneste. Men det er et vanvittig stort press på ham nå. Derfor har vi, i samtaler med ham, kommet fram til dette, sier informasjonsdirektør Randi Erlandsen ved Helgelandssykehuset.

Direktør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset sier at det heller ikke er naturlig at kirurgen som granskes ved deres sykehus, får operere mens saken ligger hos Helsetilsynet.

- Rent menneskelig må vi forstå at dette er en betydelig belastning både på hele miljøet og på enkeltpersoner spesielt. Står man i det operative feltet, må man ha den nødvendige ro, sier Solheim. (©NTB)