Gå til sidens hovedinnhold

- Opererer uten bedøvelse

Sykehusene i Gaza mangler bedøvelse, smertestillende og likposer.

Siden bakkeinvasjonen har Røde Kors ikke fått lov av israelske myndigheter å komme inn på Gazastripen og dele ut medisinsk utstyr eller nødhjelp. Nå har flere sykehus gått tomme for viktig utstyr.

Uten bedøvelse
Enkelte sykehus, som Shifa, melder om at det nå er tomt for blant annet bedøvelse.

- I noen tilfeller opererer legene de skadde uten bedøvelse. I tillegg mangler Shifa sterke smertestillende, sier mediesjef i Røde Kors, Jon Martin Larsen, til Nettavisen.

Over 500 palestinere er drept siden Israel intensiverte den militære aksjonen mot Gazastripen for ti dager siden, mens rundt 2400 er skadd. Ifølge FNs beregninger før bakkeinvasjonen var én av fire drepte, sivile.

Siden bakkeinvasjonen lørdag kveld er det meldt om 40 drepte palestinere, og langt flere skadde. Flesteparten er sivile.

LES: - Har delt Gaza i to

LES OGSÅ: - Vi sikter ikke på sivile

Mangler likposer
I tillegg til sterke smertestillende, mangler Shifa også likposer.

- Det sier noe om situasjonen for sivilbefolkningen og skadeomfanget. Vi har besøkt sykehuset to ganger med likposer, senest fredag. Da ble det levert 160 likposer, sier Larsen.

- Nå er det tomt.

Nytt helsepersonell
Røde Kors fikk klarsignal til å gå inn i Gaza igjen søndag, men på grunn av sikkerhetssituasjonen ble de holdt igjen ved grensen. Blant annet et spesialistteam ledet av en krigskirurg står klar, og Røde Kors håper å få inn nytt personell så fort som mulig.

- Over 160 leger, sykepleiere og ambulansepersonell fra Røde Halvmåne jobber døgnet rundt for å evakuere og operere sårede. De trenger avløsning nå, sier Larsen, og legger til at til tross for at sykehusene er tomme, så finnes det medisinsk utstyr i Gaza.

- Både Røde Kors og helsemyndighetene har lagre med utstyr, men det er rett og slett for farlig og vanskelig å få det ut.

Flyktningestrøm
Israelske styrker har et døgn etter bakkeinvasjonen tatt kontroll over den østlige delen av det nordlige Gaza, melder CNN.

LES: - Voldsom skyting og mange bomber

Målet er å knuse Hamas, for slik å få en slutt på rakettangrepene inn i det sørlige Israel. President Shimon Peres avviser søndag mulighetene for en våpenhvile, samtidig som elektrisiteten er i ferd med å forsvinne på Gazastripen, melder Reuters.

Styrker omgir nå Gaza by, og soldater er meldt å befinne seg rundt eller i flyktningleiren Jabalja, der det bor mellom 30.000 og 50.000 mennesker.

- Røde Kors og Røde Halvmåne forbereder på at det kan bli en flyktningestrøm derfra, men foreløpig har vi ikke fått meldinger på at mange har dradd ennå. Vi vet ikke noe om hvordan forholdene er der nå, men hele situasjonen betyr at det er ekstremt vanskelig for alle, sier Larsen.

- Før blokaden for 18 måneder siden kom det daglig inn 500 lastebiler til Gaza med hjelp. Siden da har man fått inn i gjennomsnitt seks lastebiler om dagen, i perioder kunne det gå dagevis før noe kom over grensen. Det forteller mye om hvordan sivilbefolkningen har det der.

LES SVARENE FRA NETTAVISENS NETTMØTE OM SITUASJONEN PÅ GAZA HER.

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering