*Nettavisen* Nyheter.

Opp mot 250 personer har daglig søkt asyl i Norge

Både voksne og barn måtte å sove ute på asfalten mens de ventet på å bli registrert hos Politiets Utlendingsenhet natt til tirsdag.

Både voksne og barn måtte å sove ute på asfalten mens de ventet på å bli registrert hos Politiets Utlendingsenhet natt til tirsdag. Foto: Privat

- Kjenner ikke til at asylsøkere har måttet vente i flere timer.

De siste dagene har det i snitt kommet over 200 personer som søker asyl hver eneste dag til Politiets Utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo.

- Det er langt høyere enn normalt. Enkelte dager har det kommet over 250. Vi er i en dialog med UDI for raskt å få på plass en løsning der de som kommer kan ivaretas på en god måte, sier kommunikasjonsrådgiver Monica T. Olsen i PU til Nettavisen.

Les også: - Flyktningene måtte vente i timesvis ute for å bli registrert hos politiet

- Totalt kaos

Nettavisen skrev tirsdag formiddag om frivillige Mohsan Raja som reagerer på at flyktningene må vente ute på Tøyen i timevis.

- Det var totalt kaos i natt og veldig mange mennesker utenfor PU. Den siste puljen på 20 personer gikk inn for å registrere seg klokka 04 i natt, sa Raja til Nettavisen.

Les også: Strengere grensekontroll på grunn av asylstrøm

- Blir tilbudt overnatting

Politiets Utlendingsenhet forteller at de har døgnåpen politivakt.

- Asylsøkerne blir tatt imot og fulgt videre til overnatting frem til klokken 05 om morgenen. Alle som kommer til PU i løpet av natten blir tilbudt overnatting. De siste dagene har det imidlertid ankommet så mange i løpet av natten at noen har måttet vente noe lengre før de har blir fulgt til overnattingslokalene. Vi kjenner imidlertid ikke til at noen har ventet i mange timer, sier Olsen til Nettavisen.

PU ber om forståelse for at situasjonen er presset, og at det er viktig at politiet får gjort jobben med å registrere alle som kommer på en skikkelig måte.

- Dette for å ivareta arbeidet med identitetskontroll og sikkerhetsvurdering, i tillegg til at søkerne kommer så raskt som mulig videre i asylsprosessen.

De er glade for engasjementet fra frivillige, men sier også at de kan være krevende å håndtere. Noen av de frivillige sier det har blitt bortvist fra PUs område.

Jobber med helsetilbudet

- Vi må prioritere å registrere asylsøkerne så fort som mulig, og har derfor ikke mulighet til å følge opp privatpersoner som kommer utenfor våre lokaler for å hjelpe til på kveldstid. Særlig er det krevende når privatpersoner engasjerer seg for tett i politiets arbeid og prioriteringer, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Noe av kritikken fra de frivillige har gått på at flyktningene ikke får god nok helsehjelp, og at de selv har kjørt flere videre til legevakt.

- Asylsøkerne er hos PU kun i kort tid, før de blir plassert i UDIs mottakssystem. Rett etter registrering blir søkerne plassert på Refstad transittmottak, der de bla går gjennom en helsesjekk. På Tøyen får de brødmat og pålegg og tilgang til drikke hele døgnet. Vi har også frivillige med helsefaglig bakgrunn fra Røde Kors i våre lokaler, og vi er i ferd med å få på plass en ordning med Oslo kommunes legevakt med sykepleier som skal være tilstede i våre lokaler, sier Monica T. Olsen i Politiets Utlendingsenhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.