RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opp på Wall Street

Sist oppdatert:
Det endte med oppgang på Wall Street mandag. Les mer her
Etter en dag med relativt lite handel, endte de toneangivende børsindeksene i USA opp.

Dow Jones-indeksen steg 35,34 poeng til 10.635 poeng. Samtidig steg S&P 500-indeksen 3,50 poeng til 1.233 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 10,18 poeng til 2.167 poeng.

En nedgang i oljeprisen hjalp til i aksjemarkedet.

Den amerikanske råoljeprisen falt tilbake mandag. Ved avslutningen var oljeprisen ned 59 cent til 66,27 dollar pr. fat, noe som likevel er historisk knallsterkt.

Oslo Børs flyr videre

Hovedindeksen beveget seg rundt toppnivåene hele mandagen, og endte til slutt opp 0,1 prosent til 309,21 poeng.

Det var igjen den sterke oljeprisen som løftet børsen, med god trykk i Statoil-aksjen. Fredag nådde den amerikanske oljeprisen 67 dollarsnivået, mens oljeprisen falt noe tilbake mandag. Likevel var Statoil-aksjen opp sterke 0,99 prosent til 153 kroner mandag. Statoil-aksjen satte også ny 'all-time high-notering' i dag.

På Oslo Børs var det en rekke selskaper som leverte kvartalstall.

Det lille oljeselskapet Altinex kunne melde om svake tall for andre kvartal, noe som sendte aksjene i det lille oljeselskapet ned store deler av mandagen. Til slutt endte det opp 2,3 prosent. Det var det få nyheter i kvartalsrapporten. Flere av de nye oljeselskapene ser ut til å slite med å finne prospekter å kjøpe seg inn i er mye mindre enn det man håpet da disse selskapene ble introdusert på Oslo Børs.

IT-selskapet Ignis steg 11,6 prosent etter at selskapet la frem tall og en avtale med LG Electronics mandag. Avtalen blir sett på som et gjennombrudd for selskapet.

Oppgang er det også for Questerre Energy, som har steget kraftig den siste tiden. Brønnboring på et nytt felt driver aksjen.

Dagens vinner er seismikkselskapet Exploration Resources, som steg hele 31,3 prosent etter oppkjøpstilbud fra en nederlandsk konkurrent. Budet er på 290 kroner aksjen, mens aksjene endte 25 kroner over dette nivået. Det indikerer håp om at andre aktører melder seg på og presser kursen opp i en budkrig.

TGS og PGS falt henholdsvis 4,8 prosent og 4,2 prosent, etter innsidesalg og gevinstsikring.

Telenor endte opp 0,5 prosent. Dagens planlagte generalforsamling i Vimpelcom ble utsatt til 14. september.

Ellers hadde den Røkkerelaterte Aker-aksjen en skikkelig flytur. Fem doblet kontraktsmasse i Aker Yards i resultatrapporten i forrige uke, har trolig ført til optimisme fra investorene. Flere av Røkke-selskapene var på vinnerlisten mandag.

Ekornes leverte svake resultater i andre kvartal. Mens selskapet hadde en nesten utrolig utvikling i fjor, har selskapet så langt i år kommet ned på bakken. Kvartalsresultatene for andre kvartal viser at man ligger godt bak det knallgode fjoråret. Ved avslutningen var Ekornes-aksjen ned 4,8 prosent til 118 kroner.

Flatt på Wall Street

De amerikanske børsene startet dagen omtrent flatt.

Dow Jones-indeksen var ned 0,1 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen var helt flat.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,1 prosent.

Mot Wall Street-fall

Det ligger an til en negativ åpning på Wall Street mandag. Futurene til alle de ledende amerikanske aksjeindeksene pekte svakt ned for børsstarten i USA.

Fredag falt USA-børsene på svake Dell-resultater og en oljepris på 67 dollar. Mandag ser det ut til at oljeprisen igjen virker inn. Oljeprisen har imidlertid falt ned til midten av 66-tallet mandag.

New York Empire-indeksen var litt bedre enn ventet i august, noe som likevel gjorde små utslag i forventningene til Wall Street-åpningen.

I forkanten av åpningen har det vært en viss interesse for Wal-Mart, som forventes å legge frem gode august-tall.

Stødig marked på Oslo Børs

Det er fremdeles oppgang på Oslo Børs, som har kommet noe ned fra åpningen. Oljeselskapene med Statoil og Hydro stiger henholdsvis 0,66 prosent og 0,46 prosent og gjør sitt til at Oslo Børs holder seg. Hovedindeksen er i skrivende stund opp 0,28 prosent.

Blant de ti mest omsatte aksjene er det bare seismikkselskapene TGS og PGS som opplever kursfall, hver på henholdsvis 5,36 prosent og 3,13 prosent etter forrige ukes kraftige kursoppgang.

Dagens taper er også en av forrige ukes vinnere, nemlig softwareselskapet Opera. Aksjen faller 6,67 prosent mens flyselskapet Norwegian får svi for høy oljepris. Aksjen er ned 5,33 prosent.

Seismikkselskapet Exploration Resources stiger 27,9 prosent etter at det lederlandske selskapet Fugro har lagt inn bud på selskapet. Fugro byr 290 kroner aksjen, men markedet spekulerer på motbud og aksjen handles til 307 kroner aksjen.

Oljeselskapet Altinex faller ned 4,6 prosent etter at selskapet i morges kunne fremlegge svake tall for andre kvartal, mens IT-selskapet Ignis stiger 6,25 prosent etter å ha lagt frem resultat og meldt om en avtale.

I Europa er markedet i pluss fremdeles. I London er FTSE-100 opp 0,2 prosent mens DAX-indeksen er opp 0,03 prosent.

Oppgangen fortsetter

Det er en sterk start på handelen mandag på tross av at oljeprisen har falt noe tilbake. Statoil stiger 0,99 prosent mens Norsk Hydro stiger 0,76 prosent.

Dette får hovedindeksen opp 0,33 prosent.

Frontline stiger 2 prosent på håp om sterkere rater i tankmarkedet, mens Yara stiger nærmere en prosent etter fredagens kraftige nedtur.

Telenor er uendret forut for dagens generalforsamling i Vimpelcom.

Dagens vinner er seismikkselskapet Exploration Resources, som stiger hele 22,9 prosent etter oppkjøpstilbud fra en nederlandsk konkurrent. Budet er på 290 kroner aksjen, mens aksjene handles fem kroner over dette nivået. Det indikerer håp om at andre aktører melder seg på og presser kursen opp i en budkrig.

De tre andre seismikkselskapene på Oslo Børs, TGS, PGS og GGS, merker ikke mye til oppkjøpet. TGS og PGS faller henholdsvis 4,82 prosent og 3,39 prosent mens GGS er ned 1,7 prosent.

Ignis stiger 10,7 prosent etter at selskapet la frem tall og en avtale med LG Electronics mandag. Avtalen blir sett på som et gjennombrudd for selskapet. Oppgang er det også for Questerre Energy, som har steget kraftig den siste tiden. Brønnboring på et nytt felt driver aksjen.

Altinex kunne melde om svake tall for andre kvartal, noe som sender aksjene i det lille oljeselskapet ned mandag. Aksjen er ned 4,65 prosent, mens gruveselskapet Guinor faller 10,3 prosent.

I Europa har børsene løftet seg opp fra åpningen. I London er FTSE-100 opp 0,39 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,19 prosent.

Gevinstsikringens dag?

Det har vært meget gode tider i det norske markedet den siste uken. Oljeprisen har steget til astronomiske 67 dollar fatet og flere begynner å forestille seg at oljeprisen vil hikste opp til mellom 80 og 100 dollar fatet.

Dette har også trukket det norske aksjemarkedet. Hovedindeksen la på seg 2,8 prosent forrige uke, anført av Statoil som steg 2,7 prosent mens Norsk Hydro steg 2,7 prosent. Innen de mindre oljeselskapene har det også vært en god uke.

DNO steg 9,2 prosent forrige uke, mens Questerre Energy steg 25,9 prosent. Spørsmålet er om investorene snart blir modne for gevinstsikring. Et av de mindre oljeselskapene, Altinex, kom med svake tall for andre kvartal.

Telenor har i dag ekstraordinær generalforsamling i VimpelCom, det russiske mobilselskapet de har majoriteten i sammen med Alfa Telecom. Sistnevnte har innkalt til generalforsamling for å stemme over oppkjøp i Ukraina. Det vil ikke Telenor, og aksjen kan svekkes noe dersom utfallet blir i Telenors disfavør.

Telenor har steget 1,36 prosent forrige uke.

I morgentimene tirsdag kom det inn bud på Exploration Resources fra det nederlandske seismikkselskapet Fugro. Budet var på 290 kroner aksjen, men kursen på det bergesbaserte seismikkselskapet endte på 240 kroner fredag. Budet kan få aksjemarkedet til å se med positive øyne på TGS, PGS og GGS, som er de andre seismikkselskapene på Oslo Børs.

TGS har sist uke steget 43,2 prosent mens PGS har steget over 9 prosent. GGS har blitt rammet av usikkerhet om situasjonen i Iran, og er uendret mandag morgen.

I Europa tendenserer markedene nedover, og i London er FTSE-100 ned 0,06 prosent mens DAX-indeksen er ned 0,1 prosent.

Oljen trekker ned USA og Asia

Asiatiske aksjer falt mandag etter at oljeprisen holder sin klamme hånd om markedet. Selv om prisen på referanseoljen WTI har korrigert noe tilbake er det ikke nok til å holde aksjemarkedet oppe.

Morgans Stanleys Asia-indeks falt 0,3 prosent med IT og konsumentaksjer som de slappeste aksjene.

Nikkei 225 i Japan falt 0,1 prosent mens det Koreanske markedet var stengt mandag som følge av helligdag.

Taiwans Taiex Indeks falt 1,6 prosent etter bekymring for halvledersalget etter at Dell la frem tall torsdag kveld.

I USA falt aksjene, anført av Dell og hele teknologisektoren. S&P 500 falt 0,6 prosent mens Nasdaq-indeksen falt 0,8 prosent.

Dow Jones indeksen falt ned 0,8 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere