RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)

Oppblåst middag

Perfekt timing og en forsiktig hånd er kunsten bak en vellykket sufflé. Gjestene får bare vente.

Sufflé stammer fra det franske ordet ”soufflé” som betyr oppblåst. Den lette, luftige matretten heves av stivpiskede eggehviter. Det smaker vidunderlig, men frykten for å feile skremmer mange fra å prøve.

Utfordringen ligger i å få en sufflé som er høyt hevet når den kommer på bordet. Men kan du triksene, er sjansen stor for at resultatet blir godt.

Til middag og dessert
Du kan lage sufflé med alle slags smaker. Middagssufflé med ost, skinke, hummer eller røkelaks. Dessertsufflé med sjokolade, sitron eller bringebær. For eksempel – mulighetene er mange.

Basisen i en middagssufflé består som regel av pisket eggehvite og en tykk, hvit saus. Basisen i dessertsufflé er pisket eggehvite og eggekrem.

Vend forsiktig
Eggehvitene skal stivpiskes i en tørr og ren bolle til det dannes stive topper. Bland de øvrige ingrediensene sammen og tilsett 1/3 av eggehvitene. Bruk en metallsleiv eller stekespade for å ”brette” blandingen sammen. Tilsett resten av eggehvitene og vend inn dette også.

Dette er et viktig punkt. Hvis du er for hardhendt, går luften ut av de stivpiskede eggehvitene, og suffleen vil ikke reise seg. Det er altså svært viktig å vende og brette, og ikke røre inn de øvrige ingrediensene. Bruk heller ikke for lang tid på denne prosessen, for også da kan eggehvitene miste den riktige porøsiteten.

Smør riktig
Desto flinkere du er til å smøre formen, jo finere blir suffleen. For dessertsuffleer, er mykt smør både i bunnen og på sidene av bollen viktig. Hell så på litt sukker, slik at det fester seg i smøret rundt i hele formen.

Middagssuffleer skal også ha smør i formene, både på siden og i bunnen, men her er det naturlig nok bedre med brødsmuler eller hvetemel enn sukker.

Aldri fyll sufflébollen mer enn 3/4. For å få suffleen til å løfte seg opp fra bollen i stedet for å renne over, skjærer du en sirkel noen cm fra kanten på sufflébollen. Sett den i ovnen med én gang.

Unngå kollaps
Det vanskeligste med å lage suffleer er å steke den akkurat lenge nok. Suffleen skal løfte seg flere centimeter over bollen, skorpen skal være gyllen og sprø på utsiden.

Når sufleen er i ovnen, må aldri døren åpnes før den er helt ferdigstekt. Da kan det som ser ut til å bli en flott sufflé, falle fullstendig sammen.

Pass også på ikke å oversteke suffleen. Da sprekker luftboblene, og suffleen kollapser.

Suffleen må serveres med én gang etter at den blir tatt ut av ovnen, ellers kollapser den igjen. Det er ikke uten grunn at vi har huskeregelen om at gjestene må vente på suffleen.

Prøv disse oppskriftene!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere