Gå til sidens hovedinnhold

Oppdaget feil timer før det smalt

Timer før tragedien på Deepwater Horizon, ble det oppdaget en feil på utstyret som skulle forhindre oljekatastrofe.

Det er kongressmedlem Henry Waxman som kommer med avsløringen etter en høring på Capitol Hill etter tragedien i Mexicogulfen 20. april. Han leder komiteen som undersøker Deepwater Horizon ulykken.

Høringen har blant annet avslørt at det var en feil ved den såkalte utblåsningssikringen (BOP). Dette er en diger ventil på havbunnen som skal stenge av oljebrønnen i tilfelle en ulykke.

Bare timer før det begynte å brenne på boreriggen Deepwater Horizon, ble det oppdaget en lekkasje i hydraulikksystemet i denne BOPen.

- Jo mer jeg finner ut om denne ulykken, desto mer bekymret blir jeg. Denne katastrofen ser ut til å ha blitt forårsaket av bedrøvelig mange tekniske og operasjonelle feil. Hvis de største olje- og oljeserviceselskapene i verden hadde vært mer forsiktig ville elleve liv kanskje ha vært reddet, og vår kyst beskyttet, sier Waxman til The New York Times.

Feilet
Kongressmedlem Bart Stupak sier at British Petroleum har bekreftet at det hadde blitt funnet en lekkasje i hydrauliksystemet til en del av BOPens nødsystem.

Stupak sier også at en 2001-rapport fra Transocean, som laget BOPen, indikerer at den kan være 260 ulike feil på utstyret, melder USA Today.

- Hvordan kan utstyr med 260 ulike typer feilmeldinger bli vurdert til å være feilsikker, sier han.

Høringene avslørte at en trykktest bare timer før ulykken viste at det var en feil på BOPen, skriver ABCNews.

Oljeflommen fortsetter
Siden boreriggen Deepwater Horizon forliste 20. april har omlag 800.000 liter olje daglig blitt sluppet ut i Mexicogulfen. British Petroleum har ennå ikke klart å stoppe utslippet.

Selve ulykken skal ha blitt forårsaket av en metangassboble som kom opp fra brønnen og forserte en rekke sikkerhetsventiler før den eksploderte på riggen.

Les: - Slik oppsto eksplosjonen

Ennå forsøker man å få et digert kammer på plass over den største lekkasjen.

Les: Denne skal stoppe oljeutslippet
Les: Vil tette lekkasjen med golfballer

Langs kysten av Louisianna jobbes det på spreng med å forberede naturområdene mot landskyll av olje. Barack Obama har også bedt om at hjelpen til de mange fiskerne langs gulfkysten, som ikke kan fiske på grunn av oljelekkasjen, trappes opp.

Kartet nedenfor viser hvor oljeutslippet skjer, de sårbare naturområdene som ligger i nærheten, og havnen der British Petroleum opererer fra.

HTML EMBED

View Oljeutslipp i Mexicogulfen in a larger map
Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken