Gå til sidens hovedinnhold

Oppdaget savnet sønn blant kaprerne

Familien fikk sjokk da de så savnede Andrej blant kaprerne på «Arctic Sea.»

Fiskeren Andrej Lunev forsvant for tre år siden, og har vært antatt død. Da familien hans så nyheter om kaprerdramaet rundt skipet «Arctic Sea» fikk de sjokk, en av de åtte kaprerne var trolig Andrej Lunev.

- Jeg så ham, og moren hans så ham. Den personen er eldre, men det stemmer med Andrej, sier Andrejs tante Tatjana Altavil til Daily Telegraph.

Ville søke ly
Mannen som er identifisert som Lunev har forklart at de bordet skipet for å søke ly fra en storm, og for å be om bensin til sin lille båt.

- Av en eller annen grunn ville ikke kapteinen fylle tanken vår, sier Lunev.

Han hevder også at deres forhold med mannskapet på «Arctic Sea» hadde vært vennlig.

På spørsmål om hvem kaprerne representerte, svarte Lunev:

- Jeg vet ikke. En privat organisasjon.

Kantret fiskebåt
Lunev forlot den russiske byen Kursk etter å ha havnet i trøbbel med politiet, og er nå å finne på en nettside for savnede personer. «Jobbet i Petropavlovsk-Kamtsjatka på en fiskebåt. Forsvant da båten kantret 18.08.06» står det på nettsiden.

Familien fikk først beskjed om at han var omkommet, men fikk senere vite at han muligens sluttet på fiskebåten etter en krangel med kapteinen dagen før kantringen.

Hva de mistenkte kaprerne gjorde om bord på skipet er fortsatt uklart, men spekulasjonene går skyhøyt.

En av de mistenkte sier at det kontaktet Arctic Sea fordi de måtte fylle bensin, mens en annen hevder at det er miljøaktivister.

Raketter?
Offisielt fraktet «Arctic Sea» tømmer fra Finland til Algerie. En tidligere forsvarssjef i Estland, Tarmo Kouts, hevder at det skal ha vært krysserraketter med kapasitet til å bære atomstridshoder om bord. Og rakettene de skal ha vært på vei til Iran.

Les saken: – Israel sto bak kapringen

Ifølge den russiske avisen Novaja Gazeta var det i så fall israelsk etterretnings om stod bak kapringen. Dette avvises naturligvis av israelske og russiske myndigheter.

- I stedet for å spekulere rundt lastens natur og finne på historier, burde man heller lære av denne hendelsen, sier Dimitri Rogozin, Russlands kontaktperson til Nato, til Reuters.

De åtte kaprerne, fire estere, to latviere og to russere, er nå de første som er tiltalt for kaprervirksomhet i Europa på flere hundre år.

Reklame

Her får du tak i bålpanner og ekstrautstyr

Kommentarer til denne saken