Oppdrettsnæringen vurderer lakseproduksjon til havs

Oslo (NTB): Fjordene fylles opp med oppdrettsanlegg for laks. Miljøbevegelsen vil ha anlegg i tanker på land, men næringen begynner nå å snuse på løsninger for å bygge merder langt til havs i stedet.

Oppdrettsnæringen er underlagt en rekke krav, blant annet vanngjennomstrømning og dybde. Anleggene må dessuten tåle uvær. Næringen lar seg nå inspirere av oljeindustrien til å se på nye løsninger, skriver Aftenposten.

- I framtiden vil vi se større oppdrettsanlegg, og mange vil ligge til havs. Det vil kreve en helt annen gjennomstrømning av vann, sier prosjektdirektør Arne Fredheim ved SINTEF Fiskeri og havbruk, Create senter for havbruksteknologi, til avisen.

Det vil være en naturlig utvikling at oppdrettsnæringen trekker lenger mot havet, mener han.

- Det er to veier å gå. Man kan satse på solide stål- og betongkonstruksjoner, inspirert av oljeindustrien. Eller på merder som kan senkes ned i havet ved behov, sier Fredheim.

SINTEF har utarbeidet tegninger som viser store anlegg med helikopterplattform, boligseksjon for røkterne samt automatisk fôranlegg som betjenes av frakteskip. Vindmøller skal sørge for elektrisitet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.