Gå til sidens hovedinnhold

- Oppfatningen er at fulle kvinner som er ute klokken 03.00 om natten, selv er ute etter det

Dansk innvandrerforsker sier enkelte menn fra Midtøsten mener kvinner byr seg frem hvis de drikker seg fulle.

Er du kvinne, drikker deg full og danser på nattklubb er du «fritt tilgjengelig».

Dette er oppfatningen blant enkelte menn med innvandrerbakgrunn og kan være årsaken til at omkring 1.000 menn forulempet og sextrakasserte opp mot 100 kvinner i Köln nyttårsaften, skriver danske BT.

Bakgrunn: Etterlyser 1.000 menn etter masseovergrep på togstasjon

Mehmet Ümit Necef, innvandrerforsker og kultursosiolog sier til BT:

- I Danmark er det likestilling. Kvinner kan fritt innta alkohol, bli fulle, danse og ha sex før ekteskap, uten at de er fritt tilgjengelige. Men det er tilsynelatende en del menn, som har en annen kultur, hvor kvinner ikke kan gjøre dette.

Necef mener kvinner som gjør disse tingene blir oppfattet som «fritt tilgjengelige» for menn som er oppdratt med streng kjønnskultur fra Midtøsten.

- Noen av disse mennene oppfatter det slik. Hvis du som kvinne ferdes ute klokken 03.00 om natten, er full eller har vært på nattklubb, så ber du om det selv, fordi du byr deg frem. Det er oppfatningen, fortsetter han.

I etterkant av overgrepene i Köln har det oppstått en prinsipiell debatt i Danmark om kvinnesynet i deler av det muslimske samfunnet.

En rapport utgitt av Det Kriminalpræventive Råd i 2009 viser at en tredjedel av gjerningsmennene i anmeldte voldtekter i Danmark har utenlandsk opprinnelse.

- Utover Danmark er de hyppigste opprinnelseslandene blant gjerningsmennene Tyrkia, Somalia, Jugoslavia, Iran, Irak, Libanon og Pakistan.

Han mener det må tid, erfaring og opplysning til for å få bukt med problemet.

Overgrepene i Tyskland nyttårsaften har skapt frykt om konsekvensene av at landet tar imot så mange mennesker på flukt fra krig og fattigdom. Tyske myndigheter og politi advarer imidlertid også mot at folk nå skal sette immigranter i bås.

Les også: Justisminister tror overgrepene i Köln var planlagt

Og denne: Ordfører ber kvinner følge regler for ikke å bli overfalt