*Nettavisen* Nyheter.

Oppfølger på blodvalg

Foto: Musadeq Sadeq (AP)

Karzai ga etter for presset og må ta omvalg

20.10.09 17:01

Over 50 soldater og sivile døde under presidentvalget i Afghanistan 20. august, et valg sittende president Hamid Karzai

Måtte bøye av
Nå blir det nytt valg mellom president Hamid Karzai og hovedmotstadner Abdullah Abdullah 7. september, etter at valgfusk i stor skala ble avslørt. Dermed har den sittende presidenten bøyd av for press fra USA og det internasjonale samfunnet.

- Vi ønsker avgjørelsen til den Uavhengige Valgkommisjonen velkommen, vi mener at det er en riktig og lovlig avgjørelse ut fra afghanske lover, sa Karzai på en pressekonferasne tirsdag, melder cnn.com.

Valgresultater i forrige måned viste at Karzai hadde fått 55 prosent av stemmene. Men den uavhengige afghanske valgkommisjonen IEC opplyste mandag at de hadde avdekket omfattende juks under valget.

Avviser stemmer
Kommisjonen har slått fast at 1,3 millioner av stemmene til Karzai er ugyldige og sagt at flere tusen stemme rmå avvises som ugyldige.

Les også: - Karzai vil akseptere nederlag

Det var også forventer at den afghanske presidenten ville innse at han ikke klarte å kapre de nødvendige 50 prosentene av stemmene, og dermed ville akseptere et nyvalg eller et regjeringssamarbeid med rivalen.

USA-press
I USA pågår det en debatt om landet skal sende ytterligere 40.000 soldater til det krigsherjede landet, men Washington tydeliggjorde at de ikke vil ta noen endelig avgjørelse på styrkeopptrapping før den politiske krisen i Afghanistan er løst.

En ny valgrunde kan by på store utfordringer i forhold til sikkerhet og store kostnader. I tillegg er vinteren i anmarsj, noe som gjør avviklingen vanskelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.